Robosysel proti chřestýšovi

4. duben 2012
Monitor

Do terénního výzkumu chování syslů a chřestýšů se letos v létě zapojí robotický hlodavec. Úkolem „robosysla“ je zkoumat, jak živí syslové zahánějí hady.

Hlavním nepřítelem kalifornských syslů skalních (Otospermophilus beecheyi) jsou chřestýši, kteří loví jejich mláďata. Syslové proti nim nejsou tak bezbranní, jak by se mohlo znát. Hada, který ohrožuje jejich potomky, dokážou účinně zmást tím, že se před něj postaví a ze strany na stranu mávají dlouhým ocáskem, který se silně zahřívá. Hadi „vidí“ infračervené záření a mávání horkým ocáskem zřejmě vnímají jako signál. U živých syslů se však vliv tepla a pohybu nedá oddělit.

<p> <iframe width="610" height="443" src="https://www.youtube.com/embed/H0hyursVxG0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Na scénu proto vstupuje robosysel – robot ve tvaru sysla, který je potažený syslí kůží. Jeho ocásek se nezávisle ohřívá a pohybuje. Podobné roboty už vědci s úspěchem využili při výzkumu chování tropických plazů anolisů nebo prérijních ptáků tetřívků. Větší prototyp robosysla již chřestýšům představili a zjistili, že na něj reagují podobně jako na jeho živou předlohu. Nyní dokončili menší verzi s vylepšenou kontrolou ocásku, která je vhodná pro výzkum v terénu. Na přelomu jara a léta, kdy se syslové rozmnožují, tak vědci budou moci poprvé zkoumat jemné detaily infračervené komunikace chřestýšů a skalních syslů.

Zdroj: University of California Davis

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.