Největší opeřený dinosaurus

5. duben 2012
Monitor

Paleontologové popsali nový druh dinosaura. Yutyrannus huali je první gigantický dinosaurus, který prokazatelně měl peří.

Severovýchodní Čína se proslavila objevy malých opeřených dinosaurů. Nejnovější nález se však mezi malé dinosaury počítat nedá – Yutyrannus huali, který žil před 125 miliony let, byl dlouhý 9 metrů a vážil asi 1400 kilogramů. Patřil mezi dravé teropodní dinosaury, kteří se pohybovali po zadních končetinách. Podobal se bazálním tyranosauridům, ale některé prvky sdílí s vývojově pokročilými druhy jako byl severoamerický Tyrannosaurus rex. Ten však zřejmě nebyl jeho přímým potomkem.

Yutyrannus huali byl popsán za základě tří téměř kompletních koster různě starých jedinců, které se našly v souvrství Yixian v provincii Liao-ning. Všechny tři fosilie obsahují pozůstatky asi 15 centimetrů dlouhých vláknitých per. Yutyrannus huali se tak stal vůbec největším známým opeřeným dinosaurem. Dosavadní rekordmani jako rovněž čínský Beipiaosaurus a Sinocalliopteryx dosahovali jen délky necelých 3 metrů a váhy pod 100 kilogramů.

Zdroj: Nature

-----

<p><iframe width="610" height="340" src="https://www.youtube.com/embed/9IloHa4X3C4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>
autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.