Středozemský Babylon na jihu Francie

9. duben 2012

Přístav Marseille patří k hudebně nejpestřejším městům Francie. V době námořní dopravy to byla brána do Afriky i arabských zemí, což věrně dokumentuje program každoročního veletrhu Babel Med.

Ten probíhá souběžně na třech scénách v obrovitém areálu bývalých doků, největší z koncertních hal Salle des Sucres vznikla z bývalého skladiště cukru. Vedle večerních koncertů nabízí Babel Med také denní program, který tvoří nejen desítky veletržních stánků, ale také filmové projekce, konference a prezentace. K prominentním hostům letošního ročníku patřil Joe Boyd, který jako producent stál nejen u začátků Pink Floyd či Erica Claptona, ale také například řídil ozvučení historického koncertu na Newport Folk Festivalu, na němž Bob Dylan poprvé vystoupil s elektrickými kytarami. Ve své přednášce uvedl řadu překvapivých postřehů, například, že prvním koncertem world music bylo vystoupení jihoafrické skupiny v Londýně roku 1853, jehož kritiku napsal velký anglický romanopisec Charles Dickens.

K vrcholům hudebního programu veletrhu Babel Med patřila bosenská zpěvačka balad sevdah Amira, mistrovský hráč na jedenadvacetistrunnou africkou koru Ba Cissoko i kapverdský zpěvák Bonga. V reportáži Petra Dorůžky v Čajovně v pondělí 9. dubna uslyšíte rozhovory, nahrávky i exkluzivní premiéru alba Marcha, které na veletrhu pokřtil marseillský polyfonní sbor Lo Cor de la Plana.

02599017.jpeg
Spustit audio