Trvalé bydliště na pardubické radnici má 2 300 lidí

6. duben 2012

V Pardubicích přibývá lidí, kterým je přidělena „úřední" adresa Pernštýnské náměstí č.1, což je sídlo magistrátu. V současné době má na radnici hlášen trvalý pobyt 2270 lidí, tedy o zhruba 300 více než loni.

Na radnici přitom mohou být přihlášeni pouze ti, kteří o adresu trvalého pobytu přišli ve správním řízení, nebo lidé, kteří se po návratu z ciziny nemají kam přihlásit a před odjezdem měli trvalý pobyt v Pardubicích.

Vedoucí odboru správních agend radnice Petr Kramář vysvětlil, že trvalý pobyt neznamená, že by lidé museli na této adrese bydlet.

„Nabízí se to, že řada našich zákonů operuje s tím, že práva a povinnosti lidí jsou vázány na místo trvalého pobytu. Vezmeme si například volební právo, volím podle trvalého pobytu, vezmeme si čerpání sociálních dávek, jdu tam, kde mám trvalý pobyt, žádosti o doklady, registr motorových vozidel. Vše funguje na principu trvalého pobytu,“ říká Kramář.

Petr Kramář dodal, že v okamžiku, kdy občan není schopen přihlásit se k trvalému pobytu, protože nemá souhlas vlastníka nebo užívací právo, i když to po něm zákonodárce chce, nemá se kam přihlásit. Pak se z tohoto způsobu stává znouzectnost, která je zneužívána.

Chcete dostávat každý den zpravodajství e-mailem zdarma do vaší schránky?
Budete tak mít každý den dokonalý přehled o dění ve Vašem kraji a k tomu tipy na vybrané pořady ČRo Pardubice!
To vše úplně zdarma!
Stačí se jen zaregistrovat!

autor: ba
Spustit audio