Nedůtklivé rostliny

10. duben 2012
Monitor

Rostliny využívají svůj hmatový smysl v boji proti hmyzu a houbovým patogenům. Naznačuje to výzkum z americké Ricovy univerzity.

Dřívější studie prokázaly, že rostliny mění svůj růst v odpovědi na dotek. Například rostliny huseníčku (Arabidopsis thaliana), kterých se někdo často dotýká, budou nižší a porostou pomaleji. Podobné tomu je u stromů, kterých se často „dotýká“ silný vítr. Až dosud však nebylo jasné, co takové změny růstu spouští. Vědci z Ricovy univerzity zkoumali úlohu rostlinného hormonu jasmonátu, který hraje důležitou roli v obraně rostlin proti houbovým infekcím a býložravému hmyzu. Jako prvním se jim podařilo dokázat, že tato obrana se spouští dotekem.

V laboratoři to může být dotek ruky studenta, ve venkovním prostředí ji může aktivovat dotek hmyzu a dalších zvířat nebo také závany větru. Výsledky experimentů dokázaly, že hmatové stimuly zvyšují hladinu jasmonátu, a tím pádem také zesilují rezistenci rostlin vůči houbové infekci a hladovému hmyzu. Jasmonát zřejmě také zodpovídá za změny růstu „nedůtklivých“ rostlin. Rostliny, kterým vědci zablokovali geny pro tvorbu jasmonátu, totiž rostly normálním způsobem, přestože se jich skoro neustále někdo dotýkal.

Zdroj: Rice University

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.