Zoo Liberec: Po 5 letech máme mládě tučňáka a historicky první mládě nyaly

10. duben 2012

Po pěti letech se v Zoo Liberec znovu narodilo mládě tučňáka Humboldtova. Na svět přišlo už 29. března, chovatelé ale s oznámením čekali dalších několik dní, aby se ujistili o životaschopnosti mláděte.

Mládě (pohlaví dosud neznáme) dosud dlí ve vnitřní ubikaci se svými rodiči, takže návštěvníci zoo jej ještě nemohou vidět. Naposledy se tučňák v Liberci narodil v roce 2007. ZOO Liberec chová tučňáky přesně 30 let, nové mládě je přitom v našem chovu 70. opeřencem v pořadí.

Teplomilný tučňák Humboldtův (Spheniscus humboldti) je dnes jedním z nejohroženějších druhů tučňáků. Hnízdí pouze na západním pobřeží jižní Ameriky (Peru a Chile) na skalách a útesech. Dorůstá velikosti 65 – 70 cm, váží 1,5 – 2,5 kg. Není schopen letu a po souši se pohybuje velmi neobratně. Ve vodě však dokáže vyvinout rychlost až 35 km/h. Samice snáší 1 – 2 vejce, z kterých se po 30 – 35 dnech líhnou mláďata v prachovém šatu. Mládě po vylíhnutí váží 60 g. Po 10 týdnech života dosáhnou váhy 4 kg. V této době začnou pelichat a nejsou již krmena rodiči. Tučňáci se živí mořskými rybami, denní spotřeba činí 400 g ryb. Jejich velkým nepřítelem jsou (kromě člověka) kytovci a ploutvonožci.

Tučnák Humboltův

Historicky první mládě – sameček – se pak v pondělí narodilo u nyaly nížinné (Tragelaphus angasii). Přírůstek je o to cennější, že tyto africké antilopy zoo chová teprve od sklonku roku 2010. Narození mláděte je přitom potvrzením, že nyalám se pod Ještědem líbí. V roce 2010 nahradily v chovu jiné antilopy, bonga, jimž se naopak v zoo dlouhodobě nedařilo. Mládě bude už tento týden k vidění ve venkovní expozici.

Nyaly jsou rozšířeny především v Jižní Africe, Malawi, Mozambiku, Zimbabwe a Svazijsku. Ve volné přírodě se vyskytuje kolem 32 tisíc jedinců, z toho 80 procent se nachází v chráněných oblastech. Hlavním ohrožením nyal je postupující kultivace půdy a s tím související úbytek pastvin. Zvířata o výšce do 110 cm (v kohoutku) a váze do 125 kg se pohybují především v houštinách a lesních porostech poblíž vody. Hlavní potravou je listí, tráva a také ovocné plody některých stromů. Barva srsti je od červenohnědé s bílými pruhy (samice a mláďata) až po uhlově tmavou (samci). Pro ně jsou typické i výrazné lyrovité rohy.

Mládě nyaly nížinné
autor: ZOO Liberec
Spustit audio