Dzurindova vláda schválila školné na univerzitách

Slovenská vláda dnes schválil novelu vysokoškolského zákona, kterou zavádí poplatky za studium. Zároveň navrhuje systém sociální pomoci studentům. Návrhy Dzurindova pravicového kabinetu ale ještě čekají na konečné slovo parlamentu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

studenti

studenti | Foto: ČVUT

Od následujícího roku budou vysokoškolští studenti platit za studium od 3600 do téměř 22000 korun ročně. Z této částky musí univerzita nejméně čtvrtinu odvést do stipendijního fondu. Pokud si někdo studium prodlouží, platba se adekvátně zvýší.

O definitivní výši školného, pohybující se v rozpětí do 30 procent průměrných nákladů, rozhodne příslušná univerzita. Předpokládá se, že nejvyšší poplatky zavedou školy zejména za studium práv, medicíny nebo uměleckých oborů.

Slovenská vláda dnes rozhodla i o poskytování studentských půjček. Zvýšila jejich dosavadní hranici z dosavadních dvaceti na čtyřicet tisíc korun. Maximální výše splátek bude limitovaná příjmem absolventa s ohledem na minimální mzdu. Zároveň se zavedením školného se zvyšuje sociální stipendium až na 5050 korun měsíčně.

Pokud návrhy posvětí parlament, novely i zákon o půjčkách by měly začít platit na podzim, tedy na začátku příštího akademického roku. Podpora parlamentu pro tyto změny ale zatím není zcela jistá. Kabinet totiž ztratil sněmovní většinu a většina opozice se již nechala slyšet, že se zavedením školného nesouhlasí.

Česká republika školné na univerzitách zatím nezavedla. Kritici slovenské reformy vysokých škol proto předpokládají, že zavedení školného by mohlo přimět ještě více Slováků ke studiím na bezplatných českých univerzitách.

Renata Havranová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme