Policie na Stříbrsku vyšetřuje záhadný úhyn desítek divočáků

11. duben 2012

V řece Mži na Stříbrsku našli lidé za poslední týden více než 20 mrtvých divočáků. Podle provedené pitvy se zvířata neutopila a jejich smrt nesouvisí ani s nakažlivou chorobou. Veterináři i myslivci se tak stále více kloní k teorii, že zvířata někdo úmyslně otrávil. Prvních pět mrtvých prasat našly minulou středu děti v Milíkově, zatím poslední nález je hlášený z Ošelína.

Veterináři a myslivci poukazují na několik podivných okolností: všichni mrtví divočáci se našli v řece, navíc v mělkém korytu řeky Mže. Všechna zvířata byla dobře živená a vážila v průměru 50 až 70 kilo. Některé bachyně byly navíc březí. Šéf krajské veterinární správy Richard Bílý proto nevylučuje, že divočáky mohl někdo otrávit.

Myslivci ze Stříbrska podali kvůli úhynu prasat trestní oznámení. Policie proto v součinnosti s veterináři bude čekat na výsledky toxikologických vyšetření. Pokud se prokáže, že divočáky někdo úmyslně otrávil zakázanou látkou nebo jedem, může případnému pachateli hrozit obvinění z několika trestných činů, zejména by šlo o týrání zvířat. Pokud by zakázaný jed byl umístěn na veřejně dostupném místě, mohlo by jít i o obecné ohrožení.

autor: lum
Spustit audio