Amazonští zemědělci se obešli bez ohně

11. duben 2012
Monitor

Předkolumbovští obyvatelé Francouzské Guyany praktikovali trvale udržitelné zemědělství. Podle nové studie se dokázali obejít bez vypalování půdy.

Zemědělské praktiky domorodých obyvatel jsou spojovány s vypalováním půdy, které má za následek časté požáry i změny ekosystémů. Půdu vypalovali předkolumbovští obyvatelé tropických pralesů i savan Střední Ameriky, a dělají to i domorodí zemědělci ze současných savan. Výzkum mezinárodního týmu archeologů a paleoekologů, který vedli vědci z Exeterské univerzity, však dokazuje, že před 800 lety se lidé z amazonských savan dnešní Francouzské Guyany docela dobře obešli bez ohně a vydrželi to až do příchodu Evropanů.

Vědci analyzovali 2000 let dlouhý paleoekologický záznam v podobě v podobě zbytků rostlin, jejich pylu a dřevěného uhlí v sedimentech z pobřežních savan. Vyčetli z něj, že před rokem 1492 byla úroveň spalování biomasy nečekaně nízká. Obyvatelé Francouzské Guyany nahradili vypalování půdy metodou vyvýšených záhonů, která se v angličtině označuje jako raised-field agriculture. Pomocí dřevěných nástrojů budovali dlouhé vyvýšené řádky, které byly provzdušněné, dobře zadržovaly vláhu a přitom odolávaly záplavám. Živiny dodávalo bláto, které lidé po záplavách seškrabávali z prohlubní mezi záhonky.

Po roce 1492, kdy do Nového světa dorazili Evropané, se počet požárů prudce zvýšil. Vědci to přičítají kolapsu tradičních zemědělských praktik, který nastal poté, co asi 95 % původních obyvatel Francouzské Guyany vyhubily zavlečené infekční nemoci.

Zdroj: University of Exeter, PNAS

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.