Sloni z pražské ZOO se do nového pavilónu nastěhují ještě tento měsíc

11. duben 2012

Pražská ZOO dnes představila nový pavilon slonů, který je součástí budovaného areálu velkých savců, ve kterém návštěvníci najdou i hrochy. Výstavba byla nezbytná, jejich současná domovina totiž stojí v záplavovém území a pro přepravení zvířat do bezpečí je nevhodná. Pražští sloni Mekong, Gulab a Shanti začnou nový prostor obývat ještě tento měsíc. V květnu je pak doplní dvě slonice z Rotterdamu. Další informace o novém pavilónu zjišťovala redaktorka Alžběta Šírková.

Novém sloninci dominuje pískoviště. Písek totiž slonům zpříjemňuje chůzi a zároveň ho používají i k péči o pokožku. Sloni se ale můžou těšit i na další vymoženost.

"To zvíře potom potřebuje nějak odřít kůži, tak tady mají dvě veliká drbadla. To jsou zdrsněné betonové stěny, o které si tu kůži odřou a pěkně si ji vymění," říká chovatel slonů Zbyněk Šíša.

Chybět nemůže ani velký bazén.

"Sloni mají obecně rádi vodu, proto je tu bazén, proto budou v celém komplexu bazény tři, potom ještě dva ve výbězích. Ta voda je čištěná, ohřívaná na max. 20 stupňů, aby pro ta zvířata byla příjemná."

Ačkoli se jedná o zázemí slonů, do kterého budou mít přístup pouze chovatelé, ředitel pražské ZOO Miroslav Bobek návštěvníky uklidňuje, že i tak se jim pohled na slony v novém příbytku naskytne:

"Lidé do něj uvidí z takové návštěvnické galerie. To pojetí tohoto pavilónu je "nenávštěvnické" s tím, že ale do prostoru, který obývají sloni, bude, myslím, velmi dobře vidět."

Návštěvníci se můžou těšit také na venkovní expozice slonů.

"Tam budou výběhy, jednak pro samce, pak pro samice, venkovní bazén, velmi členitý prostor. A možná bych zmínil také to, že tam bude pro návštěvníky naučná stezka a řada vzdělávacích a interaktivních prvků."

Nový areál slonů a hrochů se návštěvníkům otevře na jaře 2013. Stále totiž probíhá výstavba exteriérů pro slony a interiéru pro hrochy.

autor: Alžběta Šírková
Spustit audio