Mladý rys z chomutovské zoo odcestoval do Francie

12. duben 2012

Mládě rysa karpatského, odchované jako vůbec první v chomutovském zooparku, odcestovalo v pondělí 9. dubna do Francie.

"Cílem transportu bylo sestavení perspektivního nepříbuzného chovného páru, který v budoucnu zajistí další odchovy tohoto ohroženého zvířecího druhu,“ vysvětlila ředitelka Podkrušnohorského zooparku Bc. Iveta Rabasová.

Jeho umístění proto předcházel pečlivý výběr vhodné samice. Původní plány koordinátora chovu rysů počítaly s umístěním mladého samce v Národním parku Bavorský les v Německu, nakonec se vhodnější kandidátkou na párování stala samice z francouzské Zoo Mulhouse.
Rys byl před transportem oddělen v oddělovacím boxu a v pondělí ráno bez problémů naložen do transportní bedny. Dva dny trvající transport realizovali pracovníci francouzské zoologické zahrady. Od úterního večera si mladý rys zvyká na nové prostředí.

Matkou rysa je geneticky cenná samice narozená ve volné přírodě. Jako opuštěné a zraněné mládě byla nalezena ve skleníku v šumavské Sušici, kde se jí ujali pracovníci záchranné stanice. Odtud putovala v roce 2007 do Podkrušnohorského zooparku. Otec mladého rysa se narodil v olomoucké zoologické zahradě a se samicí byl spojen v roce 2010.

Rysí dvojčata
autor: Podkrušnohorský ZOOPARK Chomutov
Spustit audio