13. dubna 2012

13. duben 2012

Amsterdam Klezmer Band: Mokum

O revival hudby židovských kutálek z východu Evropy se zasloužila především newyorská skupina Klezmatics. Zatímco na evropské půdě tato tradice téměř úplně vymizela díky emigraci, druhé světové válce a holocaustu, potomci židovských přistěhovalců ve Spojených státech pomohli repertoár klezmerbandů ze zaniklých židovských komunit obnovit. Zajímavé je, že evropští hudebníci se o toto hnutí začali zajímat až poté, kdy Klezmatics vydali v 90. letech svá prvních alba.

V Holandsku vznikla roku 1996 skupina Amsterdam Klezmer Band, která počátkem letošního roku oslavila patnáct let existence i jubilejní tisící koncert. Oslava výročí proběhla v lednu ve významném amsterdamském klubu Paradiso, kde při té příležitosti vzniklo koncertní album. Vyšlo pod názvem Mokum, což je v židovském jazyce jiddiš jednak označení pro město, a místní obyvatelé tak slangově označují též Amsterdam.Blue Hora

Marusja

Skupinu Amsterdam Klezmer Band založil holandský saxofonista Job Chajes, její poslední studiové album, Katla, získalo loni prestižní Cenu německé gramofonové kritiky. Zbytek sestavy tvoří basa, trubka, trombon, klarinet a perkuse, v následující skladbě zpívá kapelník Job Chajes.

Op een Goppe

Pluk

Silnou dávku autentičnosti dodává hudbě Amsterdam Klezmer Bandu její druhý zpěvák, Alec Kopyt, který je původem z Ukrajiny z přístavu Oděsa. Ten byl podle jeho slov v době před vznikem Sovětského svazu kosmopolitním a liberálním městem, osídleným pestrým spektrem národností, včetně Řeků, Arménů i Židů. Alec Kopyt se vystěhoval se svými rodiči nejprve do Izraele, a nakonec se usadil v Holandsku, v repertoáru má písně v ruštině i ukrajinštině, a v té následující se ve zpěvu střídá s holandským kapelníkem sestavy, Jobem Chajesem.

Naie Kashe

Oscar's Cocek

Limonchiki

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Job Chajes-Alec Kopyt

Spustit audio