Vylepšený metabolismus tuků přinesl výkonnější mozek

13. duben 2012
Monitor

Před 300 000 lety začalo lidské tělo produkovat větší množství nenasycených mastných kyselin. Tato adaptace mohla umožnit rozvoj mozkové kapacity.

Pro vývoj lidského mozku jsou zásadně důležité polynenasycené mastné kyseliny, které mají v uhlovodíkovém řetězci víc než jednu dvojnou vazbu. Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny se ve velkém množství vyskytují jen v některých typech potravy, například v tučných rybách. Tělo je však dokáže vyrábět z prekurzorových molekul, které obsahují některé rostlinné oleje. Vědci z Uppsalské univerzity zkoumali geny FADS1 a FADS2 pro enzymy, které jsou pro syntézu omega-3 a omega-6 mastných kyselin důležité. Objevili, že lidé mají unikátní variantu, která umožňuje produkovat dramaticky zvýšené množství mastných kyselin. Vyskytuje se pouze u lidí - šimpanzi a ostatní žijící lidoopi stejně jako neandrtálci, denisované a další vymřelí hominidi ji podle vědců nemají.

Tato genetická adaptace v tukovém metabolismu se poprvé objevila asi před 300 000 lety v linii, která vedla k moderním lidem. V prostředí, které bylo chudé na zdroje omega-3 a omega-6 mastných kyselin, byla pravděpodobně faktorem, který usnadňoval přežití a podílel se na rozvoji mozkové kapacity. Dnes, kdy máme živin spíše přebytek, však přispívá ke zvýšenému riziku rozvoje kardiovaskulárních onemocnění.

Zdroj: Uppsala Universitet, Cell

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio