Osamělé housenky víc zvrací

13. duben 2012
Monitor

Housenky bělásků se brání pro nás nechutným způsobem: nepřítele jednoduše pozvrací. Nedělají to však bez rozmyslu.

Motýlí housenky mají měkké a neohrabané tělo, které láká množství predátorů. U housenek se proto vyvinuly různé způsoby obrany: jed, dráždivé chloupky, mimikry. Zvláštní obranu mají obyčejní běláskové zelní (Pieris brassicae). Napadená housenka běláska na nepřítele vyvrhne nevábný obsah žaludku tvořený nestrávenou potravou a žaludečními šťávami. Pozvracení nepřítele může být efektivní, ale z energetického hlediska je ztrátové. Housenka přijde o potravu, což může zpomalit její růst a snížit šanci na přežití. Samičky motýlů, které vyrostly z „podvyživených“ housenek, také mohou klást menší množství vajíček.

Výzkum britských biologů naznačuje, že housenky těmto nevýhodám čelí životem ve skupině. Jak ochotně a v jakém rozsahu bude housenka zvracet na nepřítele, totiž záleží na velikosti její sociální skupiny. Čím je skupina větší, tím méně housenek se odhodlá k tomuto způsobu obrany. Důvody jsou zřejmě dvojího druhu. Housenky mezi sebou soupeří o potravu, takže čím víc housenek je kolem, tím důležitější je nezvracet. Ve velkých skupinách je také velká šance, že predátor napadne víc než jednu housenku. Každý napadený jedinec přitom může zvracet a nepřítele odehnat. Pro housenku je tak výhodnější riskovat a vyčkávat, až „špinavou práci“ udělá její sousedka.

Housenka běláska zelného (Pieris brassicae)

Zdroj: ScienceDaily, Ecology Letters

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.