Policie na Příbramsku si "posvítí" na řidiče novým passatem

14. duben 2012

Začátkem dubna získala dopravní policie v Příbrami jednoho z dvaceti nových passatů a už s ním brázdí silnice celého okresu.

Toto speciálně upravené vozidlo Volkswagen Passat combi, které má pod kapotou 300 „koní“, vyvine rychlost až 250 kilometrů v hodině a z nuly na sto zrychlí za 5,5 sekund, je účinným pomocníkem při stíhání těch řidičů, kteří si s dodržováním příliš hlavu nelámou.

Vůz je vlastně stíhací vozidlem, radarovým stanovištěm a takovou malou kanceláří v jednom, kdy je on-line propojen s databází řidičů i registrem vozidel. „Pokud zaznamenáme nějaký přestupek, tak vozidlo dojedeme a celou věc řešíme přímo na místě,“ říká podporučík Roman Kučera z příbramské dopravní policie, který vůz řídí.

Policejnímu Passatu neunikl ani bývalý prezidentův mluvčí Petr Hájek

Novému policejnímu vozu nemá smysl ujíždět, o tom se ostatně přesvědčil řidič v obci Dubno u Příbrami, který obcí „profrčel“ rychlostí 71 km/h. Krátce za vesnicí ho policie s passatem dohání, zastavuje a oznamuje mu spáchání přestupku. Po kontrole dokladů i vozidla pomocí databáze je řidiči udělena pokuta.

Vůz ale neměří jen v obcích a městech, umí dohlížet na řidiče i během provozu na silnici. O tom se ostatně za pár chvil přesvědčil i bývalý tiskový mluvčí prezidenta Václava Klause Petr Hájek, kterému byla u Dobříše naměřena rychlost přes 150km/h. „Řidič porušil dovolenou rychlost na rychlostní silnici, naměřili jsme mu 151 km/h. Řidiči byla udělena bloková pokuta tisíc korun, tuto částku dotyčný odmítl zaplatit a dále bude věc řešena ve správním řízení na příslušném úřadě,“ popisuje zákrok druhá členka policejní hlídky podpor. Lucie Ksandrová, pro kterou byla páteční hlídka v tomto voze premiérou. Český rozhlas dal všem zastaveným řidičůmi možnost se také k zásahu policie vyjádřit, to ale odmítli.

Kromě rychlosti umí záznamové zařízení passatu odhalit i propadlou technickou kontrolu, nezapnuté pásy, nebo třeba starou dálniční známku. Podle slov příbramských policistů bude tento vůz nasazován na silnicích příbramského okresu co možná nejčastěji.

Spustit audio