Divizna zve na Slunce v zoo

16. duben 2012

Na velmi zajímavé putování libereckou zoologickou zahradu zve všechny návštěvníky naše Středisko ekologické výchovy Divizna. Od druhého dubnového týdne je totiž v zoo instalována nová technická naučná stezka.

Projekt Slunce v ZOO – ochrana klimatu a obnovitelné zdroje v ZOO Liberec vznikl díky grantu Německé spolkové nadace pro životní prostředí (Deutsche Bundesstiftung Umwelt - DBU) v Osnabrücku v rámci přeshraniční spolupráce.

Německým partnerem projektu je Tierpark Zittau. Na trase „sluneční stezky“ mají návštěvníci možnost seznámit se s různými možnostmi využití sluneční energie, a to nejen člověkem. Stezku jako ukázka dalšího obnovitelného zdroje energie uzavírá malá vodní elektrárna.

Co můžete v zoo vidět?
Na „sluneční stezce“ se během procházky po zoo mohou návštěvníci potkat se dvěma obnovitelnými zdroji energie – sluneční energií a energií vody, a u pavilonu plameňáků pak s jednoduchou demonstrací skleníkového efektu. Přijedete-li k nám elektromobilem, pak můžete využít nabíjecístanice, která je napájena fotovoltaickými panely stejně jako stánek upomínkových předmětů.

V areálu také můžete spatřit náš malý nákladní elektromobil na rozvoz materiálu a krmiva. U bufetu Gibon si může návštěvník omýt ruce teplou vodou ohřátou díky slunečním kolektorům nacházejících se na střeše. Tyto kolektory zároveň ohřívají vodu i pro gastroúsek. Ve spolupráci se Střední průmyslovou školou strojní a elektrotechnickou a VOŠ v Liberci a Technickou univerzitou v Liberci byly vyrobeny jednotlivé informační měřící panely a model malé vodní elektrárny, který můžete vidět v blízkosti expozice tučňáků. Pro školy je na „sluneční stezce“ připraven vzdělávací program Kde se vzala, tu se vzala energie. Vzdělávací programy jsou doplněny ukázkou solárních hraček, tj. takových, které mají různý pohyb zajištěn malým fotovoltaickým panelem.

autoři: Středisko ekologické výchovy Divizna , Ing. Aleš Kočí
Spustit audio