Nosálí šesterčata z brněnské ZOO už mají svoje vlastní čipy

16. duben 2012

Šest malých nosálů červených z brněnské zoologické zahrady dnes podstoupilo čipování a očkování. Díky tomu je už jasné, že má zahrada v letošním odchovu čtyři samečky a dvě samičky.

Měsíc stará mláďata jsou zatím se svou matkou ve vnitřní ubikaci. „Ve výběhu je uvidíme, jakmile bude teplejší počasí,“ slíbila mluvčí ZOO Brno Lucie Kapounová.

„Nosálové mají výborný čich a pohyblivým, prodlouženým rypáčkovitým čenichem prošmejdí kdejakou skulinu ve svém okolí,“ uvádí brněnská ZOO na svém webu, „velmi dobře šplhají, na stromech si hledají potravu a také tam nocují.“

„Nosál je medvídkovitá šelma, která v dospělosti dosahuje hmotnosti až sedmi kilogramů a dorůstá délky do devadesáti centimetrů,“ upřesnila mluvčí Kapounová.

V brněnské ZOO se nosálům tradičně daří. Loni přivedl chovný pár Zuzana a Hubert na svět paterčata, letos v březnu k nim přibylo dalších šest mláďat.

„Nosálové jsou kontaktní zvířata a velmi dobře se s nimi pracuje,“ tvrdí mluvčí, „samec Hubert dokonce na svoje jméno slyší, zkusit to můžete u výběhu.“

autor: gaj
Spustit audio