Výsadek modifikovaných komárů v Brazílii

28. duben 2014

Brazilští vědci využili k likvidaci komárů přenášejících nebezpečnou horečku dengue geneticky modifikovaný hmyz.

Na kongresu konaném v brazilském Rio de Janeiro informoval Aldo Malavasi ze společnosti Muscamed o testu, který provedli brazilští vědci v loňském roce v městě Juazeiro v provincii Bahia. Ve zhruba třistatisícovém městě vypustili vědci miliony samečků komára tropického (Aedes aegypti), který je znám jako přenašeč mnoha onemocnění. Kromě jiných chorob přenášejí samičky tohoto komára i horečku dengue, kterou v tropech ročně onemocnění asi 50 milionů lidí. Dvacet tisíc lidí na toto virové onemocnění umírá.

Vědci z britské biotechnologické společnosti Oxitec vnesli do dědičné informace komára tropického smrticí vlohu, která spolehlivě hubí larvy ještě během jejich vývoje. V laboratorních podmínkách se z takových larev vyvíjejí dospělí komáři, protože larvy jsou vystaveny účinku antibiotika. Tým vedený Aldem Malavasim vypustil v Juazeiru miliony komářích samečků nesoucích smrtící vlohu. Samci nesají krev a nemohou se proto podílet na přenosu infekčních chorob. Normálně se však páří s divokými samičkami a plodí s nimi potomstvo. Protože samci přenášejí na potomky kromě smrtící vlohy i odlišné zbarvení, mohli brazilští vědci prověřit úspěšnost celého zásahu kontrolou vajíček, jež nakladly divoké samice. Ukázalo se, že 85 % potomstva zplodili vysazení geneticky modifikovaní samečci. Všichni tito potomci uhynuli a populace komára tropického v Juazeiru prodělala drastickou redukci. Zda následně klesl i výskyt horečky dengue mezi obyvateli města vědci teprve ověřují.

Symptomy horečky dengue

Pro spuštění experimentu byl velmi důležitý souhlas místního obyvatelstva. Vědci věnovali velkou pozornost osvětě a dosáhli toho, že s vypuštěním geneticky modifikovaných komárů souhlasilo 95 % obyvatel Juazeira.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio