Počítání tučňáků z vesmíru

19. duben 2012

V Antarktidě žije asi dvojnásobek předpokládaného počtu tučňáků císařských. Dokazuje to jejich první globální sčítání na satelitních snímcích.

Antarktičtí tučňáci císařští (Aptenodytes forsteri) jsou největším žijícím druhem tučňáků. Dosahují výšky 120 centimetrů, pohybují se pomalu a na sněhu jsou krásně vidět. Jejich sčítání by bylo snadné, kdyby ovšem nežili na jednom z nejodlehlejších, nejmrazivějších a největrnějších míst na zemi. Kolonie se obvykle nacházejí na nepřístupných místech, kde teplota klesá na víc než – 50 stupňů Celsia. Vědci z British Antarctic Survey a několika dalších výzkumných institucí proto vymysleli nový způsob sčítání tučňáků. Svým principem se moc neliší od staré dobré metody: vyfotografovat kolonii z výšky a pak na snímcích odškrtávat jednotlivé ptáky. Zásadní rozdíl je v tom, že snímky kolonií tučňáků nepořizuje fotoaparát v ruce člověka na kopci či v letadle, ale satelit. Vědci také navázali na svou dřívější studii z roku 2009, ve které pomocí satelitu vyhledávali hnízdiště tučňáků podle tmavých skvrn od ptačího trusu neboli guana.

Tučňák císařský může zadržet dech až na 20 minut a ponořit se do hloubky přes 550 metrů.

Na satelitní snímky s vysokým rozlišením nyní aplikovali metodu digitálního zostření označovanou jako pan-sharpening. Díky tomu bylo možné odlišit v kolonii tučňáků skutečné ptáky od kusů ledu, stínů a guana. Výsledky prvního sčítání z vesmíru odhalily, že v Antarktidě žije asi 595 000 tučňáků císařských. Oproti dříve odhadovanému počtu 270 000 až 350 000 je to téměř dvojnásobek. Díky satelitním snímkům vědci také potvrdili polohu tří předpokládaných kolonií a odhalili existenci čtyř dosud zcela neznámých. Počet známých hnízdních kolonií tučňáků císařských tak vzrostl na 46. Smutné však je, že sami vědci předpokládají, že budou díky nové metodě sčítání sledovat, jak tučňáků císařských ubývá. Tento druh hnízdí na mořském ledu, což jej činí obzvláště zranitelným vůči vzestupu teplot. Satelitní snímky však alespoň umožní zjistit, kde přesně a o kolik stavy tučňáků klesají.

Tučňáci císařští

Zdroj: PLoS ONE, ScienceDaily

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.