Český pár objevil vzácnou krysu na malém filipínském ostrově Dinagat

17. duben 2012

Krysa dinagatská patřící mezi největší a nejkrásnější hlodavce světa žije pouze na malém filipínském ostrově Dinagat. Doposud byla chycena pouze jedinkrát v historii, před 37 lety. Tento druh patří mezi kriticky ohrožené a byl dokonce považován za vyhynulý až do začátku letošního roku, kdy se českému vědeckému páru podařilo natočit videozáznam tohoto unikátního živočicha.

Krysa dinagatská (Crateromys australis) patří do skupiny tzv. „obláčkových krys“, největších (délka těla 30-70 cm) a velmi zajímavých myšovitých hlodavců žijících pouze na Filipínách. Jsou to noční a stromová zvířata. Krysa dinagatská je z nich nejméně probádaná. Doposud byla známá pouze z jednoho jediného odchytu v roce 1975. Od té doby po ní pátralo mnoho vědeckých expedic, bohužel bezúspěšně. To se změnilo začátkem roku 2012, kdy český programátor Václav Řehák doprovázející svou ženu zooložku Miladu Řehákovou na výzkumu nártounů filipínských zahlédl velikou chlupatou šedohnědou krysu s nápadným chlupatým černobílým ocasem, jak pomalu prolézá podrostem. Ztracený druh vědecky zdokumentován o týden později a přímo v terénu byly pořízeny fotografie a videonahrávky, což je u krysy dinagatské vůbec poprvé.

Krysa dinagatská na základě nálezu v roce 1975, kreslil William Oliver

Tento druh žije pouze na malém ostrově Dinagat, na Filipínách, kde těžba dřeva a nerostných surovin představují obrovskou hrozbu pro místní přírodu, včetně kriticky ohrožené krysy dinagatské. Na celém ostrově existuje pouze jedna malá lokálně chráněná oblast. Proto vědci, včetně českého páru a expertů z Nadace na ochranu filipínské biodiverzity, pečlivě připravují další ochranářské plány společně s místní vládou a úřadem ochrany životního prostředí. “Musíme pečlivě zvážit další kroky, které povedou k účinné ochraně tohoto znovuobjeveného druhu. Místní lidé by měli být hrdí na výjimečnost tohoto druhu, který se nevyskytuje nikde jinde na světě, a měli by být do jeho ochrany aktivně zapojeni“, zdůrazňuje Dr. Milada Řeháková.

Milada a Václav Řehákovi v terénu

Příbuzným druhem krysy dinagatské je krysa obláčková (Phloeomys pallidus), kterou chovají i v některých českých zoo (Praha, Plzeň, Ostrava, Jihlava).

Informace o tomto jedinečném objevu bude poprvé představena odborné veřejnosti na symposiu Wildlife Conservation Society of the Philippines zahájeném právě dnes, 17. dubna, na Filipínách.

Milada Řeháková-Petrů se věnuje ochraně filipínské fauny od roku 2007. Je absolventkou oboru zoologie na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy, terénní zooložkou v Zoo Děčín a vedoucí projektu Tarsius, který se věnuje výzkumu a ochraně nártouna filipínského. Na ostrově Dinagat pátrala se svým manželem právě po populaci nártounů a také od místních obyvatel zjišťovala informace ohledně výskytu krysy dinagatské, na základě předchozích studií iniciovaných Nadací na ochranu filipínské biodiverzity. Člen této nadace a iniciátor zmíněných studií, William Oliver, se věnuje ochraně obláčkových krys už od 90. let a publikoval mnoho odborných prací na toto téma.

autor: Archiv projektu Tarsius
Spustit audio