Kofein proti syndromu suchého oka?

18. duben 2012
Monitor

Kofein by mohl přinést úlevu milionům lidí, kteří trpí syndromem suchého oka. Naznačuje to studie japonských výzkumníků.

Syndrom suchého oka je jedním z nejčastějších očních onemocnění. Projevuje se nedostatečnou produkcí slz, jejich zhoršenou kvalitou či rychlým odpařováním z povrchu oka. Příznaky zahrnují svědění a pocity sucha a pálení v očích stejně jako nadměrné slzení nebo tvorbu tuhého hlenu. Pro některé pacienty je syndrom suchého oka pouze nepříjemný, u jiných může eskalovat do takové míry, že ohrožuje zrak. Vědci z Tokijské lékařské fakulty již dříve zjistili, že na jeho výskyt má zřejmě určitý vliv kofein. Syndrom suchého oka postihuje asi 13 % lidí, kteří pijí kávu a další kofeinové nápoje. Mezi lidmi, kteří se kofeinu vyhýbají, je to 17 %. Je také známo, že kofein stimuluje tvorbu tekutin jako jsou sliny nebo trávicí šťávy.

Nová studie prokázala, že kofein zvyšuje také produkci slz. Jejich množství vědci měřili za 45 minut potom, co člověk spolkl kofeinovou tabletu. Oči všech 78 účastníků studie vyprodukovaly větší objem slz než v případě, kdy místo kofeinu dostali neúčinné placebo. Pokud tyto výsledky potvrdí i další studie, mohl by se kofein uplatnit v léčbě syndromu suchého oka. Zatím by jej vědci doporučili těm pacientům, kteří jsou vůči stimulačním účinkům kofeinu zvláště vnímaví. Genotypizace účastníků studie totiž odhalila, že na produkci slz po požití kofeinu má vliv polymorfismus dvou genů (ADORA2A a CYP1A2 ), které se účastní metabolismu kofeinu.

Zdroj: American Academy of Ophthalmology

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio