Sloni se loučí se starým domovem

19. duben 2012

V neděli 22. dubna se sloni z pražské zoologické zahrady oficiálně rozloučí s Pavilonem velkých savců, který obývali řadu let. Před stěhováním do nového moderního slonince předvedou návštěvníkům poslední cvičení ve svém starém domově.

O pohled na slony však lidé nepřijdou: v mezidobí než budou otevřeny nové sloní expozice, bude slony možné zastihnout ve výběhu v horní části zahrady.

„Populární slony indické ze Zoo Praha – Gulab, Shanti a Mekonga – čeká v brzké době stěhování do moderního slonince v nezáplavové části areálu,“ vysvětluje ředitel zahrady Miroslav Bobek. „Sloninec jim nabídne veškerý komfort od samostatých boxů a rozsáhlých společných prostor až po bazén, pískoviště, drbadla a podlahy s měkkou nášlapnou vrstvou,“ dodává.

Lidé, kteří tuto neděli navštíví zoo, budou moci popřát slonům šťastnou cestu do nového prostředí. Od 14:30 se v Pavilonu velkých savců uskuteční slavnostní komentované cvičení, při němž chovatelé předvedou svou souhru s třítunovými slonicemi Gulab a Shanti. Sloni také od zoo dostanou dárek na rozloučenou se zastaralým pavilonem, který pro veřejnost slouží už od roku 1973 a který svými parametry neodpovídá současným požadavkům na chov slonů.

Slonice Shanti při cvičení

Nový sloninec bude součástí rozsáhlého komplexu venkovních sloních expozic, který se návštěvníkům otevře na jaře 2013. Samotný sloninec patří k chovatelskému zázemí a lidé do něj budou moci nahlížet pouze z vyhlídky, jež bude zpřístupněna v den výroční slavnosti Zoo Praha, 28. září. Ve stejný den zoo spustí internetový přenos z kamer umístěných v interiéru slonince.

Ani před zprovozněním vyhlídky a kamer ale návštěvníci nebudou o pohled na slony ochuzeni – od května je budou moci pozorovat při jejich vycházkách v novém výběhu, který bude v budoucnu sloužit jako samostatný výběh pro sloní samce.

autor: Zoo Praha
Spustit audio