Lidé ze Závisti se bojí přecházet rušnou silnici, zlepšení se nerýsuje

19. duben 2012

Obyvatelé Závisti na Blanensku bojují za to, aby mohli bezpečně přecházet frekventovanou hlavní silnici z Brna na Svitavy.

Dostat se na autobusovou zastávku přes komunikaci, po které se auta řítí nejméně devadesátikilometrovou rychlostí, činí problémy zejména dětem a starším lidem.

Silnice u Závisti s autobusovou zastávkou

Pomoci by mohl podchod pod silnicí, vyznačení přechodu pro chodce anebo snížení povolené rychlosti. I přes letité stížnosti obyvatel obce úřady zatím nic nevyřešily.

„Vzhledem k neuvěřitelně hustému provozu je problém přejít na druhou stranu na zastávku,“ popsala starostka Závisti Jana Minaříková. Bezpečně přejít frekventovanou silnici bez přechodu pro chodce trvá i několik minut. “

„Rizikové je to pro starší a především děti,“ dodávají dvě z místních maminek, „auta jezdí rychleji než mají. Někdy se děti na autobus ani nedostanou a ten jim před nosem ujede.“

Řešení je zatím v nedohlednu

Pod petici za bezpečné přecházení silnice v Závisti se podepsalo přes 400 lidí. „Řešení je ale zatím v nedohlednu,“ potvrzuje mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Nina Ledvinová, „není ani rozhodnuto, jaké možnosti by se zde daly uskutečnit.“

Podobný hlas zaznívá i z Krajského úřadu Jihomoravského kraje. „Přímo na místě se ale uskuteční setkání všech zúčastněných stran a bude se hledat, jak situaci vyřešit,“ dodal za hejtmanství mluvčí Jiří Klement.

Možností, jak situaci v Závisti vyřešit, je několik. Obec prosazuje snížení rychlosti v úseku silnice u zastávek, vyznačení přechodu pro chodce a vybudování ostrůvku ve vozovce.

Policie prosazuje jiná řešení. „Ideální by to bylo udělat jako v Lažanech, to znamená mimoúrovňové křížení,“ uvedla mluvčí blanenských policistů Iva Šebková, „podchodem pro chodce by se všichni dostali k autobusovým zastávkám bezpečně.“

Jednání, ze kterého by mělo vzejít řešení situace s nebezpečným přecházením silnice I/43, se v obci uskuteční příští týden v úterý.

autor: Michal Záboj
Spustit audio