Varování antické tsunami

20. duben 2012
Monitor

Tsunami obvykle přinášejí jen zkázu. V roce 479 před naším letopočtem však vlna tsunami zachránila jedno řecké město.

Město Potidaea se nachází na nejzápadnějším ze tří výběžků, které tvoří poloostrov Chalkidiki. V roce 479 př. n. l. bylo v obležení perských vojáků a osud města i jeho obyvatel visel na vlásku. Zachránila jej událost, kterou popsal řecký historik Hérodotos: moře ustoupilo a poté velkou vlnou smetlo Peršany, kteří se na neobvyklý úkaz přišli podívat hezky zblízka. Je to vůbec první historický záznam o vlně tsunami. Na Hérodotův popis nyní navázali vědci z Univerzity Cáchy. Spolu s dalšími kolegy prozkoumali sedimenty z oblasti, kde se nacházelo město Potidaea.

Na vrtných jádrech jsou patrné stopy velkých vln, které s vysokou energií zasáhly pobřeží. Podobné známky vědci objevili také na pěti dalších místech nejzápadnějšího výběžku poloostrova Chalkidiki. V sedimentech z 5. století před naším letopočtem z předměstí města Mendi se například vyskytují mnohem starší schránky měkkýšů, které tsunami zvedlo ze dna moře a vyvrhlo na pobřeží. Své objevy vědci prezentovali na včerejším výročním setkání Americké seismologické společnosti v San Diegu. Podle nich naznačují, že celá oblast zálivu Thermaikos může být tsunami ohrožená i dnes.

Středověká mapa poloostrova Chalkidiki

Zdroj: Seismological Society of America

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.