Kauza korupce v autoškole ve Velkém Meziříčí půjde k soudu

20. duben 2012
Zprávy z

Kriminalisté úspěšně uzavřeli případ rozsáhlé korupce v autoškole ve Velkém Meziříčí. Podali návrh na obžalobu tří mužů, kteří pomáhali skoro 130 žadatelům složit zkoušky. Problémy se zákonem budou mít i lidé, kteří řidičský průkaz takto získali.

K případům korupce docházelo ve Velkém Meziříčí v letech 2006 až 2009. Policisté za toto období zkoumali asi 3800 zkoušek, z toho 400 podrobně. Ve 126 případech našli pochybení. "Podařilo se nám prokázat, že při vyplňování závěrečných testů nebyli někteří žadatelé ve zkušební místnosti vůbec přítomni - test za ně v těchto případech vyplnil některý z obviněných mužů. V dalších případech sice žadatel o řidičské oprávnění testu přítomen byl, ale zkušební komisař nebo učitel autoškoly mu s vyplněním testu pomohli nebo test sami vyplnili za žadatele. Nestandardním způsobem probíhaly i zbylé části závěrečných zkoušek – zkušební jízdy a zkoušky znalostí ovládání a údržby vozidla. Někteří žadatelé tak získali řidičské oprávnění, aniž by vůbec odjeli závěrečnou jízdu," upřesnil vyšetřovatel případu Jiří Šustáček.

Vyšetřovatel už předložil spisový materiál státnímu zástupci s návrhem na podání obžaloby. Třem obviněným hrozí vysoké tresty. Zkušebnímu komisaři až 8 let a dvěma učitelům, přičemž jeden z nich je zároveň majitel autoškoly a druhý patří k jiné autoškole, hrozí až pětiletý trest.


Problémy mohou očekávat také ti, kteří samotní žadatelé. Pokud soud uzná, že získali řidičský průkaz neoprávněně, bude jim odebrán. Skoro čtyřicet z nich navíc před policisty tvrdilo, že zkoušky vykonali sami a dopustili se tak křivé výpovědi. "Policejní orgán zahájil v těchto 36 případech úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu křivá výpověď a nepravdivý znalecký posudek," říká mluvčí krajského policejního ředitelství Dana Čírtková. Jeden z žadatelů pak čelí trestnímu stíhání za podplácení, protože komisaři prokazatelně předal 5000 korun a následně získal rozšíření skupiny A21 bez absolvování zkoušek.

autor: Daniel Burda
Spustit audio