Rekonstrukce Havlíčkových sadů jde do finále, poslední opravy přijdou na 112 milionů

20. duben 2012

Rekonstrukce Havlíčkových sadů jde do další etapy. Po úspěšných opravách Viničního altánu, Pavilonu nebo umělé skalky Grotta se rekonstrukce dočkají také opěrné zdi u Dolní Landhausky, hřiště na pétanque nebo některé vodní prvky. Jak zjistila redaktorka Evelyna Kulíšková, revitalizace dolní části parku by měla skončit v září a přijde na více než 112 milionů korun.

V posledních 15 letech park kolem Gröbovy vily skutečně prohlédl. Viniční altán, Pavilon bývalé kuželkárny a nově také umělá skalka Grotta opět reprezentují Prahu 2 a lákají romantické typy k procházkám i jako ideální kulisy pro svatební obřady. Velkou část nákladných oprav už mají Havlíčkovy sady za sebou a revitalizací samotného parku jde projekt do finále.

Co nadcházející dvě fáze oprav zahrnují, řekla architektka Hedvika Hronová:

My jsme v archivu našli původní plánky, kde byly zakresleny vodní plochy. Téměř všechny vymizely. Jezírko sice zůstalo, ale zdevastované, vodopád prakticky vymizel. Takže jsme se snažili na ta místa, kde voda byla, buď jezírko zrekonstruovat, nebo třeba v tom údolíčku, tak tam se kašna nedochovala, jsme navrhli takovou mísu, ze které přepadá voda. Na těch pobytových plochách budou rozvody, ze kterých bude prýštit vodní mlha a bude tam vytvářet klima příjemné i barevné, když do toho svítí sluníčko."

Kromě toho dojde i na opěrné zdi ve spodní části parku u Dolní Landhausky nebo na celkovou rekonstrukci povrchů a cestiček. Tam ale Praha 2 musela vyřešit jisté dilema.

Požadavek památkářů byl mlaty, dlažby. A zase naopak požadavek investora a veřejnosti byl přesně opačný. Naštěstí se začaly dělat takové finální povrchy, což je směs kameniva, která vzhledově připomíná mlat a nemá ty neduhy - poměrně složitou údržbu a nedrkají po tom kočárky."

Jak Hedvika Hronová dodala, statut kulturní památky Grébovky inspiroval architekty také k instalaci dobového mobiliáře z počátku minulého století - litinových kandelábrů, laviček, košů nebo luceren. Revitalizace dolní části Havlíčkových sadů by měla skončit letos v září. Obnova horní části parku naváže hned poté a potrvá až do srpna příštího roku, přičemž velkou část sadů veřejnosti uzavře.

Praha Grébovka Havlíčkovy sady jeskyně Grotta, 10.4.2011

Pak už by ale měly podle starostky Jany Černochové práce na Grébovce skončit. V srpnu 2013 si tak oddechne i městská kasa:

Dominantním investorem je skutečně městská část Praha 2. Finanční prostředky byly zejména utrženy z prodeje nemovitého majetku a skutečně trvá to 15 let, takže 15 rozpočtů počítá s nějakou položkou na Havlíčkovy sady."

Celková suma na rekonstrukci Havlíčkových sadů je 300 milionů korun. Z toho část prostředků poskytují také evropské fondy a hlavní město Praha.

autor: eku
Spustit audio