Papír libvolných vlastností

26. duben 2012

Jemným nanesením různých druhů nanočástic na papír můžeme získat papír magnetický, antimikrobiální, světélkující nebo voděodolný.

Vědci z Italského technologického institutu v Janově se zabývají pokrýváním celulózových vláken různými tenkými a aktivními povlaky; celulózová vlákna mohou mít podobu papíru nebo tkaniva. Pokud takový povlak vznikne aplikací roztoku s nanočásticemi na papír, vznikne v něm nová pevná a spojitá polymerní mřížka.

V případě nanočástic, které obsahují materiál na bázi manganových feritů, vznikne na papíru nejen magnetická povrchová vrstva, ale nanočástice také neprostupně obalí každé jednotlivé celulózové vlákno. Papír proto začne odpuzovat vodu. Plynulou změnou složení lze spojitě měnit vlastnosti nanočásticového povlaku. Tak lze měnit sílu magnetické reakce papíru, přidáním koloidního stříbra se vrstva a papír s ní stane antibakteriálním, zakomponováním dalších typů částic s vlastnostmi fluorescence může papír světélkovat.

Na takovém zpracování papíru je přitom užitečné, že ačkoliv papír získá nové fyzikální vlastnosti podle druhů vnesených nanočástic, jeho základní mechanické vlastnosti se nemění. Lze na něj stále psát, lze na něj tisknout, ohýbat ho, balit do něj věci apod. Speciální typy takového papíru proto najdou zajímavé využití při balení potravin, v medicíně, při ochraně dokumentů nebo v bezpečnostních technologiích.

Zdroj: Popular Science, Forbes, Journal of Materials Chemistry

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.