V Čížkovicích protestovali lidé proti spalování ropných kalů z Ostravska

22. duben 2012

Asi půldruhé stovky lidí se v sobotu v Čížkovicích vydalo na protestní pochod k tamní cementárně Lafarge. Vadí jim, že továrna spaluje nebezpečný odpad v podobě upravených kalů z ostravských ropných lagun

Pochod, který vyšel z obce, pořádala litoměřická iniciativa, která proti kalům protestuje už od loňského podzimu. Lidé nesli hesla, někteří měli roušky i masky na obličejích. Jedním z účastníků byl i Stanislav Lada z Litoměřic: „Rozhodně nesouhlasím s tím, aby se tady likvidovala špína, která vznikla někde jinde."

Upravené kaly, které se skladují u Litvínova, se v cementárně spalují od poloviny března. Zveřejněné výsledky měření, nedávno dokončená rozptylová studie i další kontroly neprokázaly překročení zákonných limitů, cementáři je odpůrcům poskytli, připomíná za Lafarge Jan Votava, který protestu přihlížel. „Výsledky jsou v podstatě tak dobré, že když srovnám domek topící uhlím, tak je to zhruba jako 500 čížkovických cementáren."

Účastnice pochodu Rita Vlčková to vidí trochu jinak. „Celý nám to připadá obrácený na hlavu. Teď cementárna se snaží vyjít vstříc, být transparentní. Kdyby to tak bylo od začátku, k celé této akci nedošlo."

Libor Pisklák z litoměřické iniciativy tvrdí, že v tomto kontroverzním byznysu s ropnými zbytky pochybil především stát a Ústecký kraj. „Nás v tuhletu chvíli trápí to, že vlastně státní úřady vydávají jednotlivá integrovaná povolení Ale my nedýcháme jedntlivé chemické látky, my dýcháme ten je mix."

V závěru sehráli účastníci pochodu před cementárnou pohádku na téma Ropáci ve Středohoří. Ropáci jsou ti, kteří dovolili, aby se odpad z Ostravska vozil k likvidaci do neméně postižených severních Čech. No ale je tohle vůbec pohádka a je ono zlo skutečně tak zlé a dobro tak dobré? Těžká odpověď. Už jen proto, že v pohádce rozhodně nežijeme.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio