Dinosaurus s bolavými klouby

23. duben 2012
Monitor

Opeřený dinosaurus Caudipteryx měl stejný problém jako mnoho dnešních seniorů. Jeho klouby trpěly osteoartritidou.

Bolestivá osteoartritida neboli artróza je jedním z nejčastějších onemocnění kloubů. Projevuje se postupnou degenerací chrupavky a následným zánětem okolních tkání. Postižená kost se přestavuje a tvoří výrůstky, které stav dále zhoršují. Osteoartritidou trpí nejen lidé a domácí zvířata, ale také volně žijící savci a ptáci, kteří se vyvinuli z teropodních dinosaurů. Bohatým zdrojem fosilií opeřených dinosaurů a časných ptáků je Čína. Velký počet vzorků v místních muzeích umožnil americkým a čínským vědcům provést frekvenční analýzu, která odhalila, jak často se osteoartritida vyskytovala u jednotlivých druhů.

Nejhůře postižený byl 130 milionů let starý teropodní dinosaurus Caudipteryx, který vypadal jako pták a dorůstal velikosti páva. Tři z deseti zkoumaných exemplářů nesly známky osteoartritidy, což naznačuje, že její výskyt u tohoto rodu dosahoval 30 %. Proč byl právě Caudipteryx tak náchylný k onemocnění kloubů, zatím zůstává záhadou. U moderních ptáků jsou totiž postiženy především menší druhy. Caudipteryx se však zřejmě stal vůbec nejstarším dokladem existence osteoartritidy. Dosavadní rekord – dinosaura z čeledi Iguanodontidae – překonal asi o 20 milionů let.

Zdroj: Creatceous Research

-----

<p><iframe width="610" height="443" src="https://www.youtube.com/embed/824Q4NNLwf8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>
autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio