Dětská obezita souvisí se znečištěním vzduchu

23. duben 2012
Monitor

K epidemii dětské obezity přispívají polyaromatické uhlovodíky ze znečištěného vzduchu. Naznačuje to výzkum prováděný na území New Yorku.

Výskyt obezity dosáhl ve Spojených státech takového stupně, že se hovoří o epidemii. Obézních je 17 % dětí, přičemž ve městech se toto číslo šplhá až na 25 %. Hlavními viníky jsou špatné stravování a nedostatečná fyzická aktivita, ale svou roli zřejmě mohou hrát i nenápadnější faktory. Jedním z nich je znečištění vzduchu. Vědci z Kolumbijské univerzity zkoumali vliv polyaromatických uhlovodíků (polycyclic aromatic hydrocarbons, PAHs), které patří k běžným městským polutantům. Do ovzduší se dostávají při spalování fosilních paliv a dalších organických látek včetně tabáku.

Studie se zúčastnilo víc než 700 těhotných nekuřaček, které žily v severním Manhattanu a jižním Bronxu. Ve třetím trimestru ženy dostaly malý batůžek, který nepřetržitě zaznamenával hladinu polyaromatických uhlovodíků v jejich okolí. Záznamy pak vědci porovnali s údaji o hmotnosti jejich dětí ve věku 5 a 7 let. Výsledky odhalily, že u dětí matek, které byly během těhotenství vystaveny vysoké hladině polyaromatických uhlovodíků, je téměř dvakrát (1,79x) vyšší riziko, že budou obézní ve věku 5 let. Ve věku 7 let je riziko dokonce vyšší než dvojnásobné (2,26x). Sedmileté děti matek, které v těhotenství žily v nejznečištějším prostředí, měly v průměru o jeden kilogram tukové hmoty víc než děti matek z nejméně zasažené skupiny. Naznačuje to, že prenatální expozice polyaromatických uhlovodíkům je spojena s rozvojem dětské obezity.

Polycyklický aromatický uhlovodík

Zdroj: Science Daily, American Journal of Epidemiology

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.