Pelikáni a husy se vrátili na rybník

23. duben 2012

Tak jako se k nám postupně vracejí tažní ptáci ze svých zimovišť v jižní Evropě, Africe či Asii, vracejí se i některé druhy teplomilných zvířat ze zimoviště v zázemí ostravské zoologické zahrady do svých expozic. Od minulého týdne je na jednom z rybníků opět k vidění skupinka pelikánů kadeřavých a hus malých.

Skupinku ostravských pelikánů tvoří jedna samička a tři samci. Návštěvníci mohou pozorovat tyto majestátní ptáky, jak elegantně plují po rybníce vedle venkovního výběhu pro slony, případně odpočívají na některém z ostrůvků. Pohyb na souši působí u těchto ptáků již méně elegantně – mají poměrně krátké nohy posunuté dozadu a plovací blány mezi 4 prsty. Toto uzpůsobení z nich ale ve vodě činí naopak výkonné veslaře. Společně s pelikány obývá rybník i pět hus malých (dvě samičky a tři samci).

Pelikán kadeřavý (Pelecanus crispus) je největším evropským pelikánem. Dosahuje hmotnosti až 10 kg, rozpětí křídel má přes 3 m. Dlouhá a široká křídla mu umožňují dobře létat a plachtit (i přes jeho značnou hmotnost). Hnízdí ve východní Evropě a centrální Asii. Evropské populace na zimu odlétají do oblasti východního Středomoří, ruské a středoasijské populace zimují v Iráku, Íránu, v Indii a podél východního pobřeží Číny.
Bohužel je pelikán kadeřavý uveden v Červeném seznamu ohrožených druhů (IUCN Red List of Threatened Species), kategorie zranitelný (Vulnerable). Největší hrozbu pro něj představuje úbytek a znečištění přirozeného prostředí, tedy vysušování mokřadů a znečištění vod, dále pak přímé pronásledování člověkem a srážky s dráty elektrického vedení.

Pelikán kadeřavý

Husa malá (Anser erythropus) je menší druh husy hnízdící v severní Sibiři a v severní Skandinávii – v nížinných bažinách, tajze a tundře, často ještě mezi sněhovými poli, vždy blízko vody. Zimuje v okolí Kaspického a Černého moře a ve východní Číně.
Stejně jako pelikán je i husa malá uvedena v Červeném seznamu ohrožených druhů (IUCN Red List of Threatened Species), a to ve stejné kategorii, tedy zranitelný (Vulnerable). Příčinou ohrožení je opět úbytek přirozeného prostředí (zabírání půdy pro průmysl a zemědělské účely) i přímé pronásledování člověkem, především pytláctví, dále nekontrolovaný turismus a rušení ptáků v době hnízdění.

Vypouštění hus malých
autor: Zoo Ostrava
Spustit audio