Je alkoholismus nemoc?

24. duben 2012

Pojetí alkoholismu v psychiatrii. Mesodiencefalická modulace v léčbě komplikací diabetu. Neléčitelná svalová atrofie.

Závislost se u člověka vyvine souhrou různých faktorů a projeví se jak na lidském těle, zejména mozku, tak i na psychice a na společenském životě člověka. V dnešním hlavním tématu se zaměříme na alkoholismus z hlediska psychiatrie – prof. Cyril Höschl objasní například, jestli závislosti patří mezi duševní nemoci.

Alkoholismus, ilustrační foto

V dalším příspěvku uslyšíte o poměrně nové technologii, která s trochou nadsázky „stimulací hlavy léčí patu". Nazývá se mesodiencefalická modulace a pomáhá zmírnit následky poškození nervů a cév v dolních končetinách, a to zejména u diabetiků. Testování metody popíše prof. Zdeněk Zadák a zkušenosti z praktického využití poví MUDr. Dagmar Bartášková.

V dnešním vydání Ženšenu si také připomeneme nemoci, na které je současná medicína krátká. MUDr. Dana Šišková bude mluvit o svalové míšní atrofii – vzácné nemoci dětí, která jim nedovolí se dožít vysokého věku.

V úvodu magazínu uslyšíte rubriku aktualit ze zahraničí. Námětem první bude nežádoucí soupeření protinádorových léků a ve druhé se dozvíte něco více o malířce, jejíž autoportréty jsou zajímavé i z medicínského hlediska.

autor: mas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.