Pijavky na stopě ohroženým druhům

24. duben 2012
Monitor

Žádný savec, který žije v tropickém pralese, nemá šanci vyhnout se všudypřítomným pijavkám. Dánští biologové toho využili a vynalezli novou metodu sledování biodiverzity.

Ohrožené druhy zvířat často žijí velmi skrytě a jejich monitorování je nesmírně obtížné. Tento problém je zvláště výrazný v tropických pralesích, kde údaje o výskytu chybí u velké počtu druhů. Stávající metody jako sběr trusu a srsti, hledání stop či kamerové pasti jsou obvykle příliš nákladné, nebo nemají dostatečnou vypovídací hodnotu. Vědci z Kodaňské univerzity proto navrhují alternativní přístup. Opírá se o parazity, o které není v tropických pralesích nikdy nouze.

Pijavky parazitují na savcích, jejichž DNA v trávicím traktu pijavek přetrvává po velmi dlouhou dobu. V laboratoři byli vědci schopni získat DNA kozy za víc než čtyři měsíce potom, co se pijavka (Hirudo) naposledy napila kozí krve. Dalo se předpokládat, že podobně trvanlivá bude i DNA z krve divokých zvířat. Vědci tedy začali zkoumat pijavky z pralesů Vietnamu, kde žije množství ohrožených druhů savců. Celkem získali 25 pijavek rodu Haemadipsa, z nichž 21 obsahovalo savčí DNA.

Některá patřila velmi vzácným druhům jako je například pruhovaný králík Timminsův (Nesolagus timminsi). Byl objeven teprve v roce 1996 a jeho přítomnost v této oblasti Vietnamu až dosud nebyla potvrzena. A to navzdory tomu, že po něm kamery pátraly po 2000 nocí. Využití pijavek tedy vypadá jako velice povedený nápad. Kromě nízkých nákladů a vysoké spolehlivosti je výhodou i to, že sběr pijavek nevyžaduje trénované odborníky. Do monitorování biodiverzity se tak mohou zapojit i místní obyvatelé.

Zdroj: Current Biology, University of Copenhagen

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.