Zpravodaj Vavrouška získal Novinářskou cenu, reportér Smatana uznání

25. duben 2012
Zblízka

Novinářská cena 2011 putuje i do Českého rozhlasu. V kategorii audiovizuální žurnalistiky ‚Nejlepší reportáž‘ ji získal zahraniční zpravodaj ČRo Petr Vavrouška. Čestné uznání ve stejné kategorii získal reportér Radiožurnálu Ľubomír Smatana. V audio-vizuální kategorii rozhovor pak zvítězila Lenka Svobodová z Dvojky ČRo.

Petr Vavrouška, zahraniční zpravodaj ČRo pro Polsko, Bělorusko a Pobaltí, získal ocenění za reportáž Černobyl: 25 let poté. Podle poroty příspěvek přináší nový pohled na známou událost a zaměřuje se na osobní příběhy lidí, kterým katastrofa Černobylu ovlivnila život.

Porota ocenila žánrovou čistotu a řemeslné zpracování, především využití archívu, vhodné propojení minulosti se současností, hudební dotvoření atmosféry, vnitřní dynamiku příběhu a promyšlenou kompozici reportáže.

OCENĚNÁ REPORTÁŽ:
Smutné výročí: Před 25 lety explodoval černobylský reaktor

Reportér Radiožurnálu Ľubomír Smatana v chovné stanici v Dolním Dobřejově, kde se na přesun do mongolské stepi připravovali čtyři koně Převalského z pražské zoo

Čestné uznání pak Ľubomíru Smatanovi putuje za sérii reportáží Poplach v Kovářské uličce. Autor s ní poukazuje na neopodstatněnost společenských stereotypů v problematice bydlení sociálně znevýhodněných občanů.

Porota ocenila zdravě optimistické vyznění série reportáží, které se neuchyluje ani k přikrašlování skutečnosti, ani k tradiční bezvýchodnosti. Porota chce také autora povzbudit k další práci na tomto společensky závažném tématu.

OCENĚNÉ REPORTÁŽE:
Starostka Obrnic u Mostu řeší problémy dlouhodobě, zaměřila se především na bydlení | Ubytovna ve Varnsdorfu je tak drahá, že se obyvatelům vyplatí nepracovat | Varnsdorf bude dál prodávat obecní byty | Občané ve Varnsdorfu poukazují na byznys s příspěvky na bydlení

Redaktorka Českého rozhlasu 2 Lenka Svobodová pak získala ocenění v audio-vizuální kategorii „Nejlepší rozhovor, beseda nebo diskuse“ za rozhovor O Madle z Čech – Setkání s Madeleine Albrightovou. Pořad podle poroty odkryl neznámou historii známé osoby. Porota rovněž ocenila jeho zvukové zpracování.

Madeleine Albrightová během návštěvy Ústavu pro studium totalitních režimů

V soutěži letos bylo více než 330 příspěvků, které soutěžily v 10 kategoriích psané, audio-vizuální a on-line žurnalistiky. O každé kategorii rozhodovala samostatná tří- až pětičlenná porota složená z osobností akademické, mediální a neziskové sféry. Soutěž Novinářská cena pořádá v České republice Nadace Open Society Fund Praha ve spolupráci s českým Googlem a Nadáciou otvorenej spoločnosti – Open Society Foundation Bratislava.

Vysílání ČRo 1 – Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu.

mapa vysílačů Radiožurnálu (VKV a DVB-T)

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autoři: jkr , ak
Spustit audio