Procházka květnovou oblohou mezi Blíženci a Lyrou

28. duben 2012

Pohled na hvězdné nebe mezi zimou a létem, se zrakem upřeným až ke vzdálené dvojhvězdě Porrima v Panně.

Dny se už výrazně prodloužily a tak s pozorováním májové oblohy musíme začít o něco později. Zdobí ji jarní souhvězdí, která se už postupně přesunula z východu nad jižní obzor. O snadnou orientaci se tradičně postará trojúhelník výrazných hvězd – Regulus v souhvězdí Lva, které leží vysoko západním směrem, modravá Spica v Panně, která je dosti hluboko na jihu, a oranžový obr Arktur v souhvězdí Pastýře. Na východ od něho najdeme Severní korunu. Pod zmíněným trojúhelníkem se jako vodní had klikatí dlouhé souhvězdí Hydry s hlavou až pod souhvězdím Raka. V zenitu vrcholí Velký vůz, a za ním dále na sever uvidíme ostatní nezapadající souhvězdí, je to Malý vůz s Polárkou, Casiopea, Cefeus a Drak. Zajímavé je, že je možné spatřit i poslední ze zimních souhvězdí – jsou to Blíženci, kteří klesají až k severozápadnímu obzoru. Až zapadnou, spatříme už na východě léto – tedy letní hvězdy, především zářivou krásku Vegu v Lyře.
Z objektů vzdáleného vesmíru bych upozornil na velmi pěknou vizuální dvojhvězdu Gamma Virginis v Panně. Říká se jí také Porrima. Obě složky jsou stejně jasné, obíhají kolem sebe v periodě 171 let, ve které se k sobě přibližují a zase vzdalují. Porrima je od nás asi 32 světelných let a k jejímu rozlišení je potřeba malý dalekohled.

Z planet neuvidíme tentokrát Jupiter a Merkur. Nejjasnější je Venuše, která se pohybuje večer nízko nad západním obzorem. Mars je zatím vidět v souhvězdí Lva většinu noci kromě jitra. Saturn můžeme sledovat po celou noc; večer vychází v souhvězdí Panny nedaleko hvězdy Spica. Uran a Neptun jsou ráno na východě.
Pokračuje série konjunkcí hvězd a planet s Měsícem, i když většinu z nich vzhledem k jejich pozici na noční obloze neuvidíme. Hned 4. května v 19 hodin SELČ zaujme konjunkce Měsíce se Saturnem a následující ráno seskupení Měsíce, Saturnu a hvězdy Spica. Tentýž den večer nastane maximum meteorického roje eta Akvarid, ale pozorování bude rušit Měsíc před úplňkem. 21.května, kdy bude Měsíc v novu, nastane prstencové zatmění Slunce, u nás je však nepozorovatelné, museli byste za ním do oblastí severního Tichého oceánu, jižního Japonska nebo na západ Spojených států. Konjunkci Měsíce s Marsem 29. května ráno také neuvidíme, ale noc předtím i následující noc lze sledovat přiblížení obou těles.
A na závěr jako vždy měsíční fáze. 6. května je Měsíc v úplňku, dvanáctého v poslední čtvrti, jedenadvacátého v novu a 28.května opět v první čtvrti. Při hvězdných toulkách po májové obloze přejeme hezké zážitky.

Prstencové zatmění Slunce 8. dubna 2005 v Panamě

Vysíláno v Planetáriu č. 18/2012, 28. dubna – 4. května.

Pravidelná rubrika Procházka oblohou se vysílá každé první Planetárium v měsíci.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio