Největší smetiště v Pacifiku a pohled do historie ledních medvědů

28. duben 2012

Výstava exkrementů ve švýcarské Ženevě, gekon z Admiralitních ostrovů, „poslední hangár“ pro zbylé americké raketoplány.

Ve světových oceánech se nachází pět oblastí, kde se srážejí mořské proudy a pod vlivem zemské rotace vytvářejí obří víry. V jejich centru se hromadí miliony tun odpadu, především plastů. Největší ze smetišť leží v Pacifiku mezi Kalifornií a Havají – je šestkrát větší než Francie. 2. května se k němu vydá expedice, nazvaná Sedmý kontinent. Vědci budou mapovat znečištění a monitorovat život v plastové „kaši“.

Lední medvědi se nevyvinuli z medvědů hnědých. Podle nové studie německých genetiků měly oba druhy společného předka, který žil asi před 600 tisíci lety – od těch dob se lední medvědi přizpůsobují životu v polárních oblastech. Podle vědců je to varující zjištění. Pokud se medvědi adaptovali na krušné podmínky severu tak dlouho, jak se asi rychle přeorientují na život bez ledu, který jim reálně hrozí?

Muzeum přírodní historie ve švýcarské Ženevě otevřelo výstavu věnovanou exkrementům. Vystavují tam bobky a výkaly všech tvarů a velikostí, od králíka po tyranosaura. Výstava nazvaná expresivně KK.ZOO má návštěvníkům předvést, že trus není jen odpad. Dá se jíst, použít jako zbraň, hnojivo i stavební materiál a mnoha zvířatům slouží ke komunikaci – oznamuje přítomnost nebo ohraničuje teritorium.

Na ostrově Manus, největším z Admiralitních ostrovů, náležejících Papui – Nové Guineji, byl objeven nový druh gekona. Prokázaly to genetické analýzy. Gekon Nactus kunan měří pouhých 13 centimetrů a nedisponuje přilnavými polštářky na prstech, jako jiní gekoni. Zajímavý je především svým zlatočerným proužkováním, které mu také dalo jméno. Slovo kunan je totiž místní označení pro čmeláka.

Raketoplán Discovery na zádech upraveného Boeingu 747 směruje do muzea ve Washingtonu

Všechny tři zbylé vyřazené americké raketoplány už našly svůj „poslední hangár“. Atlantis zůstal na Floridě, v Kennedyho vesmírném středisku, Endeavour bude vystaven v Kalifornském vesmírném středisku. Raketoplán Discovery byl na hřbetě upraveného Boeingu 747 převezen do Washingtonu, kde se stane klenotem sbírky Národního muzea letectví a kosmonautiky. Ve vesmíru byl devětatřicetkrát.

Zdroj: ČTK

Vysíláno v Planetáriu č. 18/2012, 28. dubna – 4. května.

Pravidelná rubrika Objevy a události se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv | zdroj: ČTK
Spustit audio