Pražští sloni se přestěhovali do nového slonince

26. duben 2012

Trojice slonů z pražské zoologické zahrady v pořádku dorazila do nového slonince v horní části areálu. Dvoudenní náročné stěhování samic Gulab a Shanti a samce Mekonga ze starého Pavilonu velkých savců proběhlo k radosti a úlevě zaměstnanců Zoo Praha přesně podle plánu, zvířata po celou dobu spolupracovala. Sloni se teď budou postupně seznamovat s výhodami nového příbytku.

Stěhování pražských slonů probíhalo od brzkého úterního rána do středečního odpoledne za účasti veterináře, chovatelů, na které jsou sloni zvyklí, a především předního experta na přepravu slonů, Angličana Roye Smithe. Roy dirigoval celou logisticky náročnou akci, která spočívala v opakovaném příjezdu speciálního kamionu k Pavilonu velkých savců, vyložení přepravního kontejneru jeřábem, naložení kontejneru se slonem zpět na kamion a jeho převezení k novému sloninci.

Samice Gulab a Shanti se stěhovaly v úterý, na zklidnění dostaly anestetika. Za pomoci Royových zkušeností, navijáků, řetězů a silných paží zaměstnanců zoo se je postupně obě podařilo dostat do speciálně upraveného přepravního kontejneru. Roy Smith při té příležitosti ocenil týmovou práci pražských chovatelů, kteří slony na nezvyklou situaci připravovali už několik měsíců předem a nacvičovali s nimi například navazování řetízků nezbytných pro transport.

„Jako první se stěhovala Gulab. Shanti, která je na starší kamarádce citově závislá, byla z jejich krátkého odloučení viditelně smutná a nejistá. Šťastné shledání přestěhovaných Shanti a Gulab v novém sloninci, kde k sobě okamžitě zamířily a láskyplně se přivítaly choboty, bylo dojemným okamžikem pro všechny přítomné,“ popsal ředitel pražské zoologické zahrady Miroslav Bobek.

Stěhování do nového slonince - Gulab

První noc v novém sloninci strávily Gulab s Shanti pod bedlivým dozorem chovatelů, kteří kontrolovali, jak samice přijímají potravu a zda se nezměnilo jejich chování. Naštěstí se žádné komplikace nevyskytly. Ve středu čekalo stěhování samce Mekonga, který váží přes 5 tun a je vůbec nejtěžším zvířetem v pražské zoo. I jeho transport dopadl dobře, ačkoliv se slon zpočátku bál vejít do nového neznámého prostoru. Nakonec ho do slonince nalákaly javorové větvičky a pohled na Shanti, kterou chovatelé přivedli blíž.

V následujících dnech si bude každý z trojice slonů zvykat nejprve na svůj box, poté na společné prostory s bazénem, na dvorek a následně i na výběh. Ve výběhu je pak návštěvníci budou moci pozorovat ve stále delších časových intervalech. Během léta by zvířata měla být venku prakticky po celou otevírací dobu areálu zahrady. V té době už bude skupina posílena o dvě nové slonice, které do Prahy přicestují v květnu z nizozemského Rotterdamu.

Shanti v novém sloninci

Slony bude možné sledovat i přímo v novém pavilonu, a to od září, kdy zoo zpřístupní návštěvnickou vyhlídku. Ve stejné době také na internetu spustí přenos z kamer umístěných ve sloninci. Na jaře příštího roku se pak slavnostně otevře celá expozice slonů, které budou dominovat rozsáhlé venkovní výběhy a naučná stezka.

autor: Zoo Praha
Spustit audio