Dva příjemci jedné ledviny

26. duben 2012
Monitor

Transplantační medicína má za sebou další milník: američtí lékaři poprvé transplantovali pacientovi orgán, který se předtím neujal u jiného příjemce.

Sedmadvacetiletý Ray Fearing trpí fokálně segmentální glomerulosklerózou (FSGS). V jeho ledvinách vznikají jizvy, které brání filtraci krve a způsobují selhávání ledvin. Ray Fearing dostal novou ledvinu od své sestry, ale už za několik dní po transplantaci se známky nemoci vrátily a vyvolaly symptomy ohrožující život. Lékaři z Northwestern Memorial Hospital tak byli donuceni transplantovaný orgán z jeho těla zase odstranit. Po zvážení všech rizik a se souhlasem etické komise i Raye Fearinga se pak rozhodli ledvinu „nezahodit“, ale reimplantovat dalšímu pacientovi.

Asi v 50 % případů nedokáže transplantace ledviny zastavit postup fokálně segmentální glomerulosklerózy. Ray Fearing byl takovým případem, ale lékaři transplantovanou ledvinu z jeho těla vyňali ještě dříve, než došlo k jejímu vážnému poškození. Utrpěla jen drobné škody a byla vhodná pro někoho, kdo potřebuje náhradní ledvinu, ale fokálně segmentální glomerulosklerózou netrpí. O dva týdny později lékaři ledvinu transplantovali 67letému chirurgovi Erwinu Gomezovi. Téměř okamžitě po transplantaci orgán začal vykonávat svou funkci. Za dalších osm dní se ledvina zotavila z malého poškození, které způsobila nemoc Raye Fearinga. Ten zatím spoléhá na dialýzu a čeká na další ledvinu, která snad bude mít v jeho těle větší štěstí.

Dvakrát transplantovaný orgán podle lékařů představuje důležitý průlom. Naznačuje, že ledvina, která neuspěla v těle příjemce s fokálně segmentální glomerulosklerózou, se v těle jiného člověka může uzdravit a normálně fungovat.

Zdroj: Norhtwestern Memorial Hospital

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.