Achillova pata původce lupů

26. duben 2012
Monitor

Evropským vědcům se podařilo najít zranitelné místo houby, která vyvolává tvorbu lupů. Její životně důležitý enzym dokážou zablokovat antibiotika.

Lidská kůže se neustále obnovuje a odpadávají z ní odumřelé buňky. U pokožky těla si toho obvykle nevšímáme, ale na hlavě se může vynořit nepříjemný problém v podobě lupů. Buňky z pokožky hlavy normálně dospívají a odumírají za 30 dní. U lidí trpících lupy se však jejich životní cyklus zkracuje na dva dny až týden. Odumřelé buňky navíc neodpadávají jednotlivě, ale tvoří větší a dobře viditelné šupinky. Jednou z příčin vzniku lupů je kvasinkoidní houba malasézie (Malassezia globosa), která dráždí pokožku hlavy.

Přípravky proti lupům proto obsahují látky s antifungálním účinkem. Jak se ale mnoho majitelů lupovitých hlav mohlo přesvědčit, jejich efektivita není zcela dostačující. Malasézie však má své zranitelné místo. Britští a italští vědci zjistili, že pro tuto houbu je životně důležitý enzym ß-karbonická anhydráza, který se dá zablokovat sulfonamidy. Není proto vyloučeno, že právě sulfonamidy, které patří mezi látky s antibiotickým účinkem, se stanou zbrusu novou zbraní proti lupům. V testech bránily růstu houby daleko efektivněji, než antifungální látka ketoconazol, kterou najdeme v současných přípravcích proti lupům.

Zdroj: Journal of Medicinal Chemistry

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.