V Novém Strašecí vzniklo centrum pro lidi s Alzheimerovou chorobou

26. duben 2012

V Novém Strašecí na Rakovnicku vzniklo centrum pro lidi s Alzheimerovou chorobou a různými typy demence.

Takzvaný Domov Pohoda poskytuje nepřetržitou péči 26 klientům, které nemoc sice neomezuje pohybově, ale problémy mají s orientací v prostoru a pamětí. Domov nechal za více než 20 milionů korun postavit Středočeský kraj.

O péči o člověka s Alzheimerovou chorobou ví své Karolína Hesová, která se ve svých téměř 80 letech tři roky starala o manžela. "To si ani neumíte představit, to je strašná dřina. Čtyřikrát v noci jsem k němu vstávala. Kdybychom na něj byli dva, tak bych ho nikam nedala."

Paní Hesová ale už manžela ani neuzvedne když upadne a čtyřiadvacetihodinová péče ji natolik vyčerpává, takže si potřebuje odpočinout. Pokud si ale myslíte, že v domově jsou nemohoucí ležící pacienti, tak budete na omylu. Důkazem je například Jaroslav Kameš, který mě uvítal písničkou.

Sociální pracovnice jsou pořád k dispozici

Alzheimerova choroba i demence jsou zrádné, protože postihují krátkodobou paměť, lidé nevědí, co před chvíli dělali, co měli k obědu, ale pamatují si třeba události před padesáti lety. I tomu je přizpůsobený takzvaně nekonečný průchod budovou, říká ředitelka domova Miluše Jůnová. "Klient si může sám chodit, aniž by odešel dveřmi ven a nemá pocit, že je někde zavřený. Člověk, který má demenci si prostor nemusí uvědomovat. Tito lidé jsou schopní odejít do polí do lesů a pak je hledá policie a nemusí to končit dobře."

Domov se právě vybavuje novým nábytkem, takže rány a rušivé zvuky teď klid klientů trochu narušují. Přesto většina z nich sedí spokojeně v prosluněné společenské místnosti, zpívají nebo si povídají. Paní Milena se dokonce odvážně svěřila mikrofonu. "Líbí se mi tady moc, líbí se mi tady prostředí a lidi. Tady není mínus."

Slova paní Mileny jsou dobrou vizitkou pro sociální pracovnice, které jsou neustále k dispozici, vysvětluje mi jedna z nich Hana Brožová. "Když to vezmete opravdu do důsledků, tak se o klienty starají všichni. Jen se to tady dělí na tu přímou péči, to znamená, starají se o hygienu, oblékání, stravu, krmí je, když je potřeba."

Možná máte pocit, že práce v domově musí být vyčerpávající, ale Hana Brožová tuto domněnku kupodivu vyvrací. "Jsem moc spokojená a moc ráda, že tu můžeme těm lidem být k dispozici."

A právě pozitivní náboj je to co na Alzheimer centru v Novém Strašecí překvapuje. Stáří a nemoci jsou asi někdy smutné, ale tady to tak vůbec nevypadá. Tady se zpívá a dokonce i tancuje.

autor: Jana Káninská
Spustit audio