Do Kolína přijel preventivní vlak

26. duben 2012

Jaké nebezpečí nám hrozí při zakázaném přechodu kolejí nebo lezení na střechy vagónů. Odpovědět na tuto otázku se už několik let snaží na různých místech republiky takzvaný preventivní vlak.

Ten se ve čtvrtek zastavil na hlavním nádraží v Kolíně, kde své dveře otevřel především žákům a studentům od 13 do 19 let. Právě ti jsou nejrizikovější skupinou a nejen na kolejích často hazardují.

Robert Drozda pracoval na železnici dlouhá léta. Jeho denním chlebem bylo i vyšetřování tragédií, které sebou dění na kolejích přináší. Dnes čas od času nastupuje do preventivního vlaku. Tam se snaží mladé lidi přesvědčit, že některé chyby udělají jen jednou za život.

Poradce pro prevenci a bezpečnost promítá mladým lidem přímo ve vlaku fotografie, krátká videa a přidává i konkrétní příběhy lidí – bohužel většinou se špatným koncem.

Preventivní vlak je sestaven ze tří vagónů. Kromě zmíněného konferenčního vozu je tu třeba také malé kino, kde děti a studenti většinou s napětím sledují asi půl hodinový film, který je rovněž sestavený z osobních lidských příběhů. Součástí této speciální soupravy je ještě jeden vůz – vagón pro nácvik první pomoci.

Pohled do vagónu, který se přeměnil v kinosál

Zvláštní soupravu můžete na českých kolejích potkat už od roku 2007. Za tu dobu prošlo soupravou více než 12 000 převážně mladých lidí. Na prvním nástupišti hlavního nádraží Českých drah v Kolíně zůstane preventivní vlak do pátku.

autor: Michal Trnka
Spustit audio