SvětOběžník: Boj indických nakšalitů

1. květen 2012
Sedmý světadíl

Jsou největší hrozbou pro indickou integritu – tak o nich mluví indický premiér Manmóhan Singh. Kdo to ale vlastně nakšalité jsou?

Dvěma slovy: indičtí maoisté. Radikální levicoví extremisté, kteří se před více jak 40 lety odštěpili od indické komunistické strany a vyhlásili boj vládě. Ozbrojení rebelové operují na skoro pětině indického území a naposledy o sobě dali vědět nedávno, když ve státě Urísa unesli a po čase zase propustili dva italské turisty.

Běžná praxe

Únosy patří mezi běžné praktiky nakšalitů, ovšem zahraniční rukojmí si maoisté ve státě Urísa vzali poprvé. „Až dosud se únosy týkaly opravdu pouze indických obyvatel, především nejrůznějších úředníků, policistů, ale i civilistů, za které bylo potom žádáno výkupné. Velice často ve formě ústupků indické vlády, jako je propuštění vězněných maoistů,“ upozorňuje indolog Zdeněk Štipl.

A stejné požadavky jako v minulosti měli indičtí maoisté i tentokrát. Po vládě státu Urísa, kde k únosu obou Italů došlo, požadovali propuštění 30 svých vězněných členů. Několik z nich se na svobodu opravdu dostalo, stejně tak i oba Italové. Ti se do rukou nakšalitů dostali i díky pořádné smůly, Urísa totiž nepatří mezi turisticky navštěvované státy, a jak Paolo Bosusco, jeden z unesené dvojice, později popsal, maoisté byli sami z kontaktu s cizincem překvapeni.

Domácí záležitost

Pro indické maoisty je jejich boj vyloženě vnitroindickou záležitostí. Táhne se už od roku 1967, kdy se odtrhli od tehdejší indické komunistické strany, která podle nich neplnila své sliby, a založili svoji vlastní frakci. Od té doby jsou vlastně v permanentním konfliktu s indickou vládu a v takzvaném rudém koridoru, který zahrnuje rozsáhlá území ve střední a východní Indii, dle svých slov hájí práva místních utlačovaných domorodých obyvatel. Podle odhadů BBC si tento spor za posledních 20 let vyžádal přes 6 000 obětí.

Celý rozhovor o indických nakšalitech se Zdeňkem Štiplem si můžete poslechnout v archovu magazínu Sedmý světadíl anebo zde:

autor: Lucie Christovová
Spustit audio