Střety čínských komunistů

28. duben 2012
Sedmý světadíl

Čína se koncem roku chystá na předání moci další generaci komunistických straníků. A zdá se, že o vlivné posty se mezi funkcionáři rozzuřil tvrdý boj.

Podle zpráv, které v posledních měsících prosakují do západních médií, proti sobě stojí zejména dvě frakce. Ta, kterou reprezentuje současný stranický tajemník a čínský prezident Chu Ťin-tchao a premiér Wen Ťia-pao, a pak frakce zastánců tvrdé linie, jakou prosazoval například minulý čínský vůdceŤiang Ce-min.

Pád Po Si-laje

Mezi členy této skupiny patřil i nedávno sesazený Po Si-laj, vysoký představitel komunistické strany a šéf středočínské megalopole Čchung-čching. Po Si-laje stála jeho místa, a pravděpodobně i křeslo v novém politbyru, aféra spojená s jeho pobočníkem Wang Li-ťinem, který se začátkem roku pokusil o získání amerického azylu.

Více si o tom, co se asi v čínské politice odehrává můžete poslechnout zde, v rozhovoru s Milanem Kajínkem z československé verze The Epoch Times.

autor: Lucie Christovová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.