Medvíďata dostala čip, o jejich jménech se rozhodne v hlasování

27. duben 2012

Dvojčata medvědů kamčatských, která se před 13 týdny narodila v brněnské zoologické zahradě, jsou samci. Chovatelé to zjistili, když medvídky poprvé oddělili od matky, aby je naočkovali, odčervili.

Pod kůži mláďat vložili také čip, podle kterého je kdykoli v budoucnu identifikují. Šelmám se zákrok nezamlouval, ale proběhl hladce. Chovatelé je celou dobu pevně drželi v náručí.

Medvíďata dostala čip

Obavy měli hlavně z toho, jestli jim samice Kamčatka vůbec dovolí mláďata odebrat. „Byla to prostě naštvaná máma, která hledá svoje děti. Na tento složitý a náročný zákrok jsme medvědici připravovali zhruba čtrnáct dnů,“ objasnil jeden z chovatelů Miloš Valtr.

O jménech medvíďat rozhodne hlasování

Stejně jako u mláďat ledních medvědů Billa a Toma rozhodne o jménech, která medvíďata dostanou, veřejnost. „Lidé mohou vybírat ze jmen Don, Bruno a Toby pro jedno medvídě a pro druhé to bude Vasil, Tigil a Kuba,“ upřesnila řekla mluvčí zoo Lucie Kapounová.

Vybírat jména lze prostřednictvím Facebooku, emailu a také ankety na webových stránkách brněnské zoo. „Hlasovat lidé mohou zhruba týden,“ podotkla Kapounová s tím, že křest proběhne 8. května.

Zatím ale není jisté, jestli v době křtu už budou medvíďata ve výběhu. Samice je totiž ještě nechce pustit ven z brlohu.

Medvědi kamčatští jsou po kodiacích největším poddruhem medvědů na světě. V České republice tato zvířata chová jen brněnská zoo.

autor: gaj
Spustit audio