Plzeňští zastupitelé schválili zakázku století za 12 miliard korun

27. duben 2012

Po několikahodinové komplikaci schválili plzeňští zastupitelé jednu z největších regionálních zakázek v historii. Jediný účastník soutěže Škoda Transportation vybuduje za dvanáct miliard korun pro plzeňský dopravní podnik depo pro autobusy a trolejbusy, a dalších 29 let se o ně bude starat. Z přítomných 40 zastupitelů hlasovalo pro 30, především z řad ODS a ČSSD.

Podle zastánců projektu ušetří Plzeň přes dvě miliardy korun oproti tomu, pokud by stavěla depo sama a o vozy se nadále staral Plzeňský městský dopravní podnik.Tendr má ale také řadu kritiků, kteří upozorňují, že takto rozsáhlý PPP projekt, tedy spolupráce veřejného a soukromého sektoru, v České republice dosud neexistuje.

Ministerstvo financí také pochybuje o výhodnosti projetku a varuje před neúměrným zatěžováním radniční pokladny. Opozice zase upozorňuje na to, že se o zakázku ucházela jen jedna firma - Škoda Transportation a že město nemá v rozpočtu zajištěné dostatečné rezervy, aby kontrakt po sedm volebních období bez problémů splácelo.

Plány na stavbu depa se nelíbily ani odborářům Dopravního podniku, kteří kvůli tomu dokonce měsíc drželi stávkovou pohotovost. Zrušili ji až tento týden po jednání s primátorem, Martinem Baxou a šéfem Škody Transportation Josefem Bernardem. Ti odborářům vysvětlili, že město nemá jinou alternativu a že zaměstnanci Dopravního podniku, kteří přejdou pod Škodovku, nepřijdou o peníze ani o místa a že bude dodržena kolektivní smlouva.

O otázce výstavby nového depa se diskutuje už od poloviny 80.let. Autobusové a trolejbusové depo v centru Plzně v Cukrovarské ulici je v havarijním stavu a všechna vozidla se tam nevejdou. Nové depo postaví seskupení čtyř firem kolem Škody Transportation v Borské ulici. Depo zabere 12 hektarů, zastavěny budou 4 hektary. Tramvaje by zatím zůstaly v depu na Slovanech, za něž by Škodovka platila městu nájem.

autor: lsm
Spustit audio