Hasiči z Vysočiny prosí veřejnost o nahlášení plánovaného pálení čarodějnic

30. duben 2012
Zprávy z

I když fyzická osoba tuto povinnost ze zákona nemá, hasiči ale aktivitu lidí vítají. Právě díky zodpovědnosti našich obyvatel prý patří večer pálení čarodějnic mezi nejklidnější v celém roce.

Ze zákona má tuto povinnost jen právnická a podnikající osoba, přesto i hlášení malých ohýnků může zabránit zbytečným výjezdům našich hasičů. V případě požáru od pálení čarodějnic hrozí člověku pokuta až 25 tisíc korun. O dvacet tisíc můžete přijít v případě, že nedodržíte zásady při rozdělování otevřeného ohně.

Přidáváme pár dobrých rad od hasičů Kraje Vysočina:

nezapomeňte na ohlášení pálení „čarodějnic“ hasičům, vyberte vhodného místo, vzdálenosti od budov, pozor na suchou trávu v okolí, důležitá je také stabilní hranice vatry, mějte připravené hasicí prostředky v případě rozšíření požárů, na rozdělání ohně nepoužívejte hořlavé kapaliny, mohlo by dojít k potřísnění a následnému vznícení oděvu, nebezpečné je také oheň přeskakovat, do ohně nevhazujte pyrotechnické výrobky, ani např. pneumatiky a další materiály, které tam nepatří, pozor na rozšíření požáru, při silném větru nedoporučujeme oheň rozdělávat, děti musí být v doprovodu dospělé osoby, nenechávejte oheň bez dozoru, po uhašení zkontrolujte, zda nemůže již dojít ke vzplanutí, např. popel zasypte hlínou nebo pískem.

Ohlášení pálení na území kraje Vysočina lze provést v zásadě dvěma způsoby:

- telefonicky na čísle: 950 270 102 - 104

Při ohlášení je třeba uvést jméno, telefonické spojení na osobu, která bude spalování provádět, přesná identifikace místa, kde bude spalování probíhat, datum spalování, hodinu od kdy do kdy bude spalování probíhat, případě další údaje které bude požadovat příslušník hasičského záchranného sboru.

- prostřednictvím webových stránek HZS Kraje Vysočina: www.hasici-vysocina.cz , www.hzscr.cz/vysocina


Ohlášení se rozhodně neprovádí na čísla linek tísňového volání (112 a 150), které slouží přímé pomoci postiženým.


autor: ost
Spustit audio