V Beskydech shořelo šest hektarů lesa

29. duben 2012
Zprávy , Zprávy

V lesích na Jamníku ve Starých Hamrech v Beskydech bylo v sobotu těsno. Úzkými cestami se tam prohánělo více než 30 jednotek hasičů, které bojovaly s rozsáhlým požárem lesa. Nad kopce vzlétly i vrtulníky a letadlo.

Proti hasičům bylo počasí - kvůli větru a suchu se oheň stále šířil. Pod kontrolu se jim živel podařilo dostat o půl osmé večer. Na místě v tu chvíli zasahovalo přes 30 jednotek s více než 40 hasičskými automobily.

Čtěte také

„To tady nepamatujeme asi třicet roků,“ říká jeden z místních, pan Jaromír Pindur. Na poli vytrhával plevel, když se kolem něj začala rojit hasičská auta. „Ti tam měli peklo. Neměli to lehké v tom horku a větru,“ dodal s uznáním. V oranžové vestě hasiče navigoval, hory totiž dobře zná.

Právě zorientovat se v složitém terénu bylo pro hasiče asi nejtěžší, říká velitel jednotky z Nošovic Michal Gut. „Bylo těžké se zorientovat, protože jen ta okružní cesta, po které probíhala dálková doprava vody, byla dlouhá zhruba patnáct kilometrů,“upřesnil Gut.

Při několikahodinovém požáru se nikdo nezranil, oheň ale poničil vzácnou starohamerskou přírodu. „Pro obec je to samozřejmě mimořádná událost. Našich občanů se to bezprostředně nedotklo – je to lokalita, kde nejsou trvale bydlící občané, nejsou tam ani chaty. Škoda je na lesním porostu, škody vznikly i co se týče různých živočichů, vzácných rostlin a podobně,“ uvedl starosta Starých Hamer Jan Klepáč.

Příčina požáru zatím není jasná. „Podle informací vyšetřovatelů Policie ČR, je jednou z možných příčin požáru neopatrnost lesních dělníků při práci v lese. Ale na její potvrzení nebo vyvrácení je potřeba ještě počkat,“ poznamenal mluvčí krajských hasičů Petr Faster.

autoři: tif , Jana Jeckelová
Spustit audio