Psy v karvinské nemocnici budou venčit vrátní

29. duben 2012
Zprávy , Zprávy

Pes v doprovodu vrátného nebo strážného - i takový obrázek brzy nabídnou nemocnice v Moravskoslezském kraji. Pacienti, kteří kvůli svému handicapu používají psa jako pomocníka, nyní mohou nově ležet v nemocnici i se svými zvířaty. A to po celou dobu, kdy jsou tam hospitalizovaní. Dovoluje to nový zákon. Podmínkou je, aby neobtěžovali ostatní pacienty ani personál. Nemocnice musely vyřešit, kdo se bude o psy starat. Jak jsme zjistili, problémem je například venčení.

Vodící pes Marie Kudzielkové, labradorka Nadym, se mi právě zvědavě strčila čenich do kabelky, kterou jsem odložila na zem. Proto na ni panička zvedla hlas. Poslechla okamžitě. I ona je speciálně vycvičená, a proto může díky novému zákonu i do nemocnice.

„Je dobře, že ten zákon je, protože někdo ho opravdu může potřebovat, kdo je úplně sám,“ říká paní Kudzielková.

Labradorka Nadym je pro Marii Kudzielkovou nezastupitelným pomocníkem. Nedávno s ní byla i v lázních. A po té zkušenosti ví jednoznačně, že svého psa do nemocnice brát nebude. I když to má povolené.

„Je to pro toho pejska dost kruté, protože celé dopoledne jdu z procedury na proceduru a ten pes mi pořád leží u nohou. A v té nemocnici by musel být v pokoji. Někteří lidé jsou alergičtí nebo se bojí. Ta uklizečka taky bude mít problém,“ dodává Kudzielková.

Primář očního oddělení karvinské nemocnice s poliklinikou Jiří Slepánek už má se psy v nemocnici zkušenosti. Vodící psi několikrát doprovázeli nevidomé pacienty do jeho ordinace na vyšetření.

„Ten pes ležel u nohy po celou dobu, kdy pacient čekal na vyšetření. A na očním se čeká déle. Problémy nebyly žádné, čili si myslím, že ty tři dny by tam klidně přežil,“ míní Slepánek.

Karvinská nemocnice už připravila pro tyto případy pravidla. Pokud půjde o plánovanou hospitalizaci, musí si veškerou péči o psa, včetně venčení, zajistit pacient sám. V urgentních případech se o psa postará nemocniční personál.

„Co se týče například venčení, musí to zajistit buďto vrátnice nebo ostraha na dobu nezbytně nutnou,“ potvrdila mluvčí Radmila Fleischerová. Dodala ale, že žádnou invazi psů neočekávají, půjde o ojedinělé případy.

autor: iha
Spustit audio