Proč si někdy nerozumíme

1. květen 2012
Třetí dimenze

Komunikace mezi lidmi někdy vázne. Obzvláště pokud se snaží navázat partnerský vztah...

Člověk je živočišný druh, který má jednu z nejrozvinutějších forem vzájemné komunikace mezi jedinci. Přesto existuje jeden případ komunikace, který je zvláštně komplikovaný a tajemný. Je to komunikace mezi muži a ženami, a to zejména když jde o vznik partnerského vztahu mezi nimi. Ale ani komunikace v letitém vztahu mezi mužem a ženou není vůbec jednoduchá. Možná dokonce ještě složitější než na počátku vztahu. K problematice se v repríze vrací dnešní Třetí dimenze.

Proč se názory mužů a žen často tolik liší?

Čeho si při komunikaci se ženou nejvíce všímá muž a čeho naopak žena? Proč jsou pro dvojici lidí dlouholeté vztahy výhodné? Liší se vztahová komunikace heterosexuálů a homosexuálů? Jaké jsou rozdíly v chování a komunikaci jedinců v Severní Americe a v Evropě?

Na otázky Radka Šofra odpovídali John Marshall Townsend, profesor antropologie ze Syracuské univerzity v New Yorku, a Mgr. Jan Havlíček, PhD., z Katedry obecné antropologie Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy v Praze.

Třetí dimenze začíná dnes ve 14.00.

Témata Třetí dimenze od 30. dubna do 4. května:

Pondělí: matematika s chutí
Úterý: proč si někdy nerozumíme
Středa: mozek, jak ho (ne)známe
Čtvrtek: trendy v letecké dopravě
Pátek: jak chránit nápady

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.