Yellowstone soptil nadvakrát

30. duben 2012
Monitor

Yellowstonský supervulkán byl v minulosti aktivnější, než se dosud odhadovalo. Jeho erupce však také byly o něco méně dramatické.

Pod Yellowstonským národním parkem se skrývá aktivní supervulkán, jehož erupce by mohla mít skutečně ničivé následky. Výbuchy supervulkánů jsou naštěstí velmi vzácné. Udává se, že k nejsilnější erupci v Yellowstonu došlo asi před 2 miliony let, kdy supervulkán vyvrhl přibližně 2 500 kilometrů krychlových materiálu a vytvořil tufovou formaci známou jako Huckleberry Ridge. Nové zkoumání sopečných depozitů však naznačuje, že Huckleberry Ridge nevytvořila jedna gigantická erupce, ale dvě menší události.

Tým amerických a britských vědců datoval sopečné horniny velmi přesnou argonovou metodou, která sleduje rozpad radioaktivního izotopu draslíku 40K na izotop argonu 40Ar. Z jejích výsledků vyplývá, že první výbuch supervulkánu, který se podílel na tvorbě Huckleberry Ridge, vyvrhl asi 2 200 kilometrů krychlových sopečného materiálu. Taková erupce je pořád jednou z největších, k jakým na Zemi došlo, ale oproti původním odhadům je menší asi o 12 %. O 6 000 let později pak došlo ke druhé erupci, která k nově vzniklé formaci přidala dalších 290 kilometrů krychlových materiálu.

Mapka tufové formace Huckleberry Ridge.

Objev přináší zcela nový pohled na aktivitu yellowstonského supervulkánu. Nabízí se také otázka, jestli i další "supererupce" nebyly ve skutečnosti slabšími výbuchy, ke kterým došlo záhy po sobě.

Zdroj: Washington State University

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio